Ucraina marchează Ziua Independenței. Zelenski: „Vom riposta împotriva oricărei forme de teroare rusească”

  • 24 August 2022 08:46
Ucraina marchează Ziua Independenței. Zelenski: „Vom riposta împotriva oricărei forme de teroare rusească”

Ziua Națională a Ucrainei este marcată miercuri sub o mare tensiune, la șase luni de la lansarea invaziei ruse, în momentul în care Statele Unite vor anunța un nou ajutor militar de 3 miliarde de dolari, cel mai mare acordat vreodată Kievului, potrivit AFP.

„Trebuie să fim conștienți că miercuri, sunt posibile provocări respingătoare ale Rusiei și atacuri brutale", a avertizat marți seară Volodimir Zelenski. „Și, bineînțeles, vom răspunde oricărei manifestari a terorismului rus”, a adăugat președintele ucrainean, care avansase deja sâmbăta trecută că „Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de dezgustător, deosebit de crud”.

„Astăzi sărbătorim ziua drapelului nostru și se întâmplă într-un moment în care luptăm împotriva celei mai îngrozitoare amenințări la adresa statului și, în același timp, am atins cea mai mare unitate națională. De aceea am îndurat. Pentru că am unit și am unit lumea în jurul valorilor adevărate", a declarat președintele ucrainean.

La primele ore ale zilei de 24 august, explozii au fost auzite în mai multe orașe, precum Harkov (nord-est), Zaporojie și Dnipro (centru), potrivit autorităților locale, transmite news.ro.

Atentatul cu bombă în urma căruia fiica unui proeminent ideolog rus ultra-naționalist a murit în weekend, pentru care Rusia învinovățește Ucraina, a sporit și temerile de represalii. Înmormântarea Dariei Dugina a avut loc marți, la Moscova, la care tatăl ei, Alexander Dugin, a spus că doar victoria din Ucraina ar putea justifica prețul pe care l-a plătit.

Zelenski a spus că are informații de la serviciile din Ucraina și de la partenerii internaționali că există o amenințare crescută, dar a subliniat că amenințarea din partea Rusiei a rămas zilnic și constantă din 24 februarie.

El a declarat într-o conferință de presă la Kiev că Ucraina nu va fi de acord cu nicio propunere de înghețare a frontului actual pentru a „calma” Moscova, care controlează acum aproximativ 22% din Ucraina, inclusiv Crimeea, scrie The Guardian. 

„Dacă lumea arată oboseală din cauza războiului din Ucraina, va fi o mare amenințare pentru întreaga lume”, a declarat Zelenski într-o conferință online despre Crimeea la care au participat reprezentanți din 60 de state.

Marți dimineață, ambasada SUA la Kiev a difuzat un mesaj alarmist avertizând că Rusia ar putea să bombardeze "în următoarele zile" Ucraina și recomandă cetățenilor americani să părăsească "chiar acum" țara. 

De la retragerea forțelor ruse din vecinătatea capitalei ucrainene la sfârșitul lunii martie, cea mai mare parte a luptei s-a concentrat în est, unde Moscova a câștigat încet teren, și în sud, unde trupele ucrainene spun că efectuează o contraofensivă, care este, de asemenea, foarte lentă. Cu toate acestea, Rusia continuă să vizeze în mod regulat orașele ucrainene cu rachete cu rază lungă de acțiune, chiar dacă Kievul și împrejurimile sale sunt rareori lovite.

Ucraina sărbătorește la 24 august independența de URSS din 1991, o dată ce marchează și un semestru de război care a provocat zeci de mii de morți și distrugeri imense în această țară. 

În acest context macabru, "a sărbători" nu este cu adevărat verbul potrivit, mai ales că autoritățile de la Kiev au interzis toate adunările publice de luni până joi în capitală, iar guvernatorul regiunii Harkov (centrul-est) a dispus, la rândul său, oprirea accesului de marți seara până joi dimineață.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău