Ucraina marchează un an de la eliberarea orașului Bucea, „simbolul atrocităților” ruse

  • 31 Martie 2023 13:21
Ucraina marchează un an de la eliberarea orașului Bucea, „simbolul atrocităților” ruse

Ucrainenii marchează vineri un an de la eliberarea orașului Bucea de sub ocupația rusă, prilej cu care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ucrainenii nu-i vor ierta niciodată pe cei care au comis atrocitățile în acest oraș, informează Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Forțele ucrainene au recucerit la sfârșitul lui martie anul trecut micile orașe Bucea și Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forțele de invazie ruse au renunțat la tentativa lor de a ocupa capitala ucraineană.

Anchetatorii internaționali adună în prezent dovezi în aceste orașe și în alte localități unde Ucraina susține că trupele ruse au comis atrocități la scară mare.

După ce Ucraina a preluat controlul asupra Bucea, imagini sfâșietoare cu trupuri umane zăcând pe străzi au fost difuzate în întreaga lume.

Ocupația rusă în orașul Bucea a durat 33 de zile, soldându-se cu peste 1.400 de morți, printre care și 37 de copii, potrivit Kievului.

"Peste 175 de oameni au fost găsiți în gropi comune și camere de tortură. 9.000 de crime de război ruse. 365 de zile de când (Bucea) este din nou un oraș ucrainean liber", a scris Zelenski pe o rețea socială.

"Un simbol al atrocităților comise de armata de ocupație. Nu vom ierta niciodată. Îi vom pedepsi pe toți cei care le-au comis", a subliniat Zelenski.

Bucea, care era altădată o suburbie verde și liniștită, dar care în prezent este un punct de escală regulat pentru vizite ale liderilor străini, va organiza mai târziu în timpul zilei de vineri acțiuni comemorative.

Cel mai recent, prim-ministrul nipon Fumio Kishida și-a exprimat de la Bucea, săptămâna trecută, "puternicul sentiment de indignare" față de aceste atrocități.

Curtea Penală Internațională a emis în martie un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin pentru "deportarea" a mii de copii ucraineni spre Rusia.

Kievul insistă la rândul său pentru înființarea unui tribunal special care să-i judece pe cei mai importanți responsabili ruși pentru "crima de agresiune" împotriva Ucrainei, însă forma sa exactă generează probleme juridice complexe și reticențe.

Rusia continuă să nege aceste acuzații. Joi, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denunțat încă o dată cazul Bucea drept "o provocare grosieră și cinică a Kievului".

La un an de le eliberarea orașului Bucea, jurnaliști ai AFP au constatat joi lucrări de reconstrucție în acest mic oraș ce avea înainte de război circa 37.000 de locuitori.

Unele clădiri din oraș sunt în continuare avariate, iar depozitele de fier vechi sunt pline de mașini și vehicule militare distruse în luptele de anul trecut.

"Trebuie să înțelegem că este ușor să reconstruim pereți, însă este mult mai greu să reconstruim sufletul rănit", a spus Andrii Holovin, un preot din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, citat de Reuters.

Însă, chiar dacă trauma mai este prezentă, locuitori intrevievați de AFP au declarat că "durerea se atenuează", pentru că "trebuie să ne continuăm viețile".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău