Ucraina | Lupte pentru fiecare casă la Severodonețk, avans ucrainean în sud și atacuri rusești la Slaviansk

  • 09 Iunie 2022 17:39
Ucraina | Lupte pentru fiecare casă la Severodonețk, avans ucrainean în sud și atacuri rusești la Slaviansk

Armata ucraineană a anunțat joi că a înaintat în lupte intense de stradă în orașul Severodonețk, dar are nevoie de mai multă artilerie pentru a contracara puterea masivă de foc rusească, în timp ce forțele proruse din autoproclamata republică Donețk au transmis că a început bătălia pentru orașul Slaviansk, care împreună cu Kramatorsk este obiectivul principal al trupelor ruse în invazia axată acum pe estul Ucrainei, relatează agențiile Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Bătălia pentru micul oraș industrial Severodonețk este una dintre cele mai sângeroase ale acestui război, Rusia concentrând acolo mare parte din forța sa. Fiecare tabără susține că a provocat pierderi grele celeilalte.

Severodonețk și orașul său geamăn Lisiceansk, situat pe malul opus la râului Siverski Doneț, sunt ultimele zone aflate sub controlul armatei ucrainene în provincia Lugansk. Circa 10.000 de civili sunt încă la Severodonețk, aproximativ o zecime din populația de dinainte de invazie.

Comandantul batalionului ucrainean Svoboda, Petro Kusik, a declarat că ucrainenii încearcă să-i atragă pe ruși în lupte de stradă la Severodonețk, pentru a neutraliza avantajul trupelor ruse în materie de artilerie.

''Luptăm pentru fiecare casă și fiecare stradă'', a spus Kusik la televiziunea ucraineană. ''Când i-am atras în lupte de stradă, o vreme a funcționat, artileria lor nu mai știa unde sunt ei și unde suntem noi. Dar acum pur și simplu acoperă cu focul de artilerie atât propriile lor trupe, cât și pe ale noastre'', descrie comandantul ucrainean luptele de la Severodonețk, susținând că trupele sale reușesc și acțiuni contraofensive, după ce cu o zi în urmă s-au repliat din nou către periferia orașului.

Pe lângă Severodonețk, atacurile rusești au vizat și alte localități din apropiere, de asemenea în cealaltă provincie separatistă prorusă, Donețk, unde trupele proruse au anunțat că ''a început bătălia pentru Slaviansk'', un oraș cheie pentru cucerirea orașului Kramatorsk.

Și Statul Major al armatei ucrainene anunțase în raportul său matinal de joi că forțele ruse ''își axează pregătirile pe continuarea ofensivei în direcția Slaviansk și Barvinkova''.

Ministerul ucrainean al Apărării a mai transmis că a câștigat teren în urma unui contraatac în regiunea sudică Herson, cel mai vast teritoriu ucrainean ocupat de Rusia după lansarea invaziei, dar nu a oferit alte precizări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău