Ucraina lovește puternic Rusia în regiunile pe care Moscova încearcă să le acapareze. Energoatom ar putea reporni centrala Zaporojie

  • 05 Octombrie 2022 08:33
Ucraina lovește puternic Rusia în regiunile pe care Moscova încearcă să le acapareze. Energoatom ar putea reporni centrala Zaporojie

Ucraina a făcut progrese majore și rapide în această săptămână, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. El a spus că „zeci” de orașe au fost recucerite.

Hărțile prezentate de Rusia, în comparație cu cele din ziua precedentă, arată că forțele ruse au părăsit un număr mare de localități din regiunea Herson, în special Dudceani de pe malul vestic al râului Nipru, în contextul în care armata ucraineană desfășoară acolo o contraofensivă de mai multe săptămâni, scrie Digi24.

Harta regiunii Harkov arată că rușii au părăsit aproape tot malul de est al râului Oskil, ultima zonă pe care o controlau încă în regiune.

Între timp, președintele Energoatom a anunțat că Ucraina ar putea reporni centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Energoatom, compania nucleară de stat ucraineană, a închis cele șase reactoare rămase ale centralei în 11 septembrie, pe fondul luptelor din zonă. Activitatea militară rusă a întrerupt sursele de alimentare pentru sistemele de siguranță.

Potrivit președintelui Energoatom, Petro Kotin, compania poate reporni două dintre reactoare în zilele următoare pentru a „proteja instalațiile de siguranță pe măsură ce se apropie iarna și temperaturile scad”. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău