Kremlinul neagă că Putin, în semnale către SUA, ar fi sugerat că ar putea să renunțe la cereri- cheie

  • 26 Ianuarie 16:03
Kremlinul neagă că Putin, în semnale către SUA, ar fi sugerat că ar putea să renunțe la cereri- cheie

Kremlinul a negat vineri un articol din Bloomberg potrivit căruia președintele rus Vladimir Putin ar fi "trimis semnale" spre SUA privind posibile discuții despre încetarea războiului în Ucraina și că ar putea lua în considerare renunțarea la cererile-cheie privind statutul de securitate al Ucrainei, relatează Reuters.

În articolul din Bloomberg se afirma că Putin "sondează terenul" pentru a vedea dacă Washingtonul este pregătit să se angajeze în discuții și că ar fi luat legătura cu Statele Unite prin canale indirecte.

Citând două persoane apropiate Kremlinului, Bloomberg scria că Putin "ar fi dispus să nu mai insiste asupra statutului de neutralitate al Ucrainei și chiar să nu se mai opună față de o eventuală aderare a acesteia la NATO, o amenințare ce a servit pentru Rusia drept justificare principală pentru invazie".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat de reporteri despre acest subiect și, în special, dacă Moscova este într-adevăr pregătită să renunțe la cererile sale privind neutralitatea Ucrainei și posibila aderare a ei la NATO.

"Nu, este un mesaj fals. Nu corespunde absolut deloc realității", a afirmat Peskov.

În același timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reproșat țărilor occidentale că, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU de joi seara, nu au condamnat doborârea avionului de transport militar rusesc Il-76, atribuită de Moscova Ucrainei, și despre care susține că transporta prizonieri de război ucraineni, potrivit EFE.

"Până în prezent, nu a existat nicio condamnare categorică a acestui atac terorist îngrozitor din partea țărilor occidentale. Nu am auzit niciun cuvânt de condamnare", a declarat Dmitri Peskov în cadrul briefingului de presă zilnic.

Întrebat dacă președinția rusă este pregătită să prezinte dovezi ONU sau altor organizații internaționale care să demonstreze că Kievul a fost implicat în doborârea avionului sau că autoritățile ucrainene știau cine se afla la bordul aeronavei, Peskov a răspuns: "Nu am nimic de adăugat în acest stadiu".

"Anchetatorii lucrează și deciziile vor fi luate pe măsură ce se vor obține toate informațiile necesare", a adăugat el.

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat în ajun în fața Consiliului de Securitate că doborârea avionului în regiunea rusă Belgorod a fost "un atac foarte primitiv și laș din partea reprezentanților Kievului, care nu-și asumă responsabilitățile", deși nu a exclus să fie vorba de o "lipsă de coordonare în cadrul forțelor armate ucrainene, o inițiativă (individuală) sau o crimă care depășește orice morală".

Ambasadorul SUA la ONU, Robert Wood, nu a intrat într-o polemică pe marginea tezei ruse, dar a subliniat că "Kremlinul își asumă responsabilitatea ultimă pentru începerea și continuarea acestui război", fără a intra în detaliile tragediei de la Belgorod.

Adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a recunoscut că Națiunile Unite "nu sunt în măsură să verifice informațiile sau circumstanțele" incidentului.

"Ceea ce este clar este că incidentul a avut loc în contextul invaziei Rusiei în Ucraina", a subliniat DiCarlo, făcând apel la Rusia și Ucraina să "evite acțiunile, retorica și acuzațiile care ar putea inflama și mai mult situația".

Potrivit versiunii Moscovei, avionul de transport militar Il-76 a fost doborât miercuri de Ucraina cu 65 de prizonieri de război ucraineni la bord, plus șase membri ai echipajului și trei gărzi rusești, care ar fi călătorit în Ucraina pentru un schimb de prizonieri.

Ucraina, care a confirmat că se pregătea un schimb, susține că avionul transporta arme și nu prizonieri de război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău