Ucraina: Kievul ordonă evacuarea civililor din zonele unde trupele ruse atacă în Harkov

  • 03 Martie 2023 19:47
Ucraina: Kievul ordonă evacuarea civililor din zonele unde trupele ruse atacă în Harkov

Guvernul ucrainean a ordonat evacuarea obligatorie a mai multor zone locuite din regiunea nord-estică Harkov, ocupată de trupele ruse anul trecut la începutul invaziei, apoi eliberată în cea mai mare parte de armata ucraineană într-o contraofensivă în toamnă și unde în prezent trupele ruse au reluat ofensiva, transmite AGERPRES.

În districtul Kupiansk a fost anunțată evacuarea obligatorie a zece așezări din comunitatea Vilkhuvat, precum și comunitățile apropiate Dvoricean și Petropavlovsk, a anunțat la postul de radio public șeful administrației militare din districtul Kupiansk, Andrei Kanașevici. Acesta nu a dat detalii despre situația militară din zonă, dar măsurile anunțate indică înaintarea trupelor ruse și bombardamente puternice ale acestora.

Responsabilul ucrainean a menționat că va fi înlesnită evacuarea persoanelor cu mobilitate redusă și a deplâns faptul că, deși administrația sa dorește "să scoată pe toată lumea" de acolo, "marea majoritate a oamenilor nu vor să plece nici măcar în fața bombardamentelor".

El a avertizat totodată că se va recurge la "măsuri nepopulare" dacă părinții se împotrivesc evacuării copiilor. Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a propus în acest sens aprobarea unui mecanism legal care să permită evacuarea forțată a copiilor împreună cu părinții lor din zonele de ostilități active.

În acest timp, pe frontul din estul Ucrainei armata ucraineană a detonat un pod feroviar din orașul Bahmut, oraș unde se dau din vară lupte grele și despre care liderul unității paramilitare ruse Wagner a declarat vineri că este aproape încercuit de trupele ruse. Acestea din urmă au distrus la rândul lor un pod vital folosit pentru aprovizionarea armatei ucrainene din Bahmut și care în plus le-ar putea îngreuna acestora retragerea din oraș pe singura rută rămasă sub controlul trupelor ucrainene, forțându-le în cazul unei retrageri să folosească drumuri prin câmp, transmite CNN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău