Ucraina își plânge morții și visează la pace. Andrei Captarenco, de la Irpin: ucrainenii vor să trăiască în pace, dar asta nu înseamnă că cedează (AUDIO/FOTO)

  • 13 Iunie 2022 12:57
0%
00:00:00
00:00:00

Ucraina își plânge morții și visează la pace. Este atmosfera din țara vecină descrisă pentru Radio Chișinău de jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, aflați în aceste zile în regiunea Kiev – în localitățile Irpin, Bucea, Gostomel și altele, unde filmează un documentar despre invazia rusă în Ucraina. 

Cei doi jurnaliști au fost ultima dată în Ucraina la începutul lunii aprilie, în zone puternic afectate de război. De atunci, multe s-au schimbat în locurile respective. Oamenii revin la casele lor, vor pace, dar admit că armata rusă ar putea să se întoarcă, ne-a spus jurnalista Viorica Tătaru.

„În continuare, ei sunt optimiști. Acum sunt mai dispuși să reziste. Ei de fapt se așteaptă că ar putea să se întoarcă armata rusă înapoi, că încă nu s-a termin totul. Ei sunt conștienți de asta. Dar, totodată, au văzut că armata rusă nu mai este chiar o forță și nu mai este chiar atât de puternică cum vrea să pară.”, a afirmat jurnalista. 

Andrei Captarenco spune că imaginile văzute acum mai bine de două luni sunt incomparabile cu ce vede acum. Oamenii doresc să revină la normalitate.

„Ce am văzut pe 3 aprilie deloc nu seamănă cu ce este acum, totul s-a curățat. Lumea vrea să revină cât mai repede la normalitate, ei elimină orice semn și urmă a războiului. (...) Ei vor să trăiască în pace, dar asta nu înseamnă că ei cedează.”, a menționat Andrei 

În Ucraina vizibil a crescut numărul de locuri din cimitire, inclusiv în cel din Irpin.

O bătrână mamă din Irpin își plânge fiul în cimitir. Este vorba de Valeri Kolomieț, de 49 de ani, ucis în lupte la început de martie.

„Ieri am fost la cimitirul din Irpin. Au apărut în ultimele luni atâtea și atâtea morminte. Am reușit să filmăm istoria unei care vine zilnic la mormântul fiului care a fost împușcat aici în Irpin pe 5 martie și ea vine zilnici aduce flori, vorbește cu el.”, a spus Vioreica. 

În curtea bisericii din Bucea, localitate în care sute de civili au fost masacrați de soldații ruși, a fost instalată o cruce comună, relatează de la fața locului Viorica Tătaru.

„În acest loc a fost instalată o cruce comună în amintirea celor răposați. Chiar acum în biserică are loc o slujbă de pomenire.”, precizează jurnalista. 

Viorica Tătaru ne-a comunicat că toate cadavrele au fost reînhumate.

„Noi am fost la Bucea, la biserica în curtea căreia a fost groapa comună din care s-au scos peste 400 de cadavre și au fost reînhumate într-un cimitir din Bucea.”, ne mai spune Viorica. 

De la începutul invaziei ruse, ONU a raportat circa 9.400 de victime civile în Ucraina, inclusiv în jur de 4.300 de morți, printre care și circa 300 de copii și adolescenți.

Foto: Viorica Tătaru

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău