Ucraina își îndeamnă aliații să acționeze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie

  • 29 Noiembrie 2021 20:05
Ucraina își îndeamnă aliații să acționeze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie

Ucraina și-a îndemnat luni aliații să acționeze repede pentru a descuraja Rusia de la orice invazie, estimând că o ofensivă a Moscovei ar putea fi declanșată "cât ai clipi", într-un moment în care mișcările de trupe ruse îngrijorează Occidentul, informează AFP, citat de Agerpres.

"Ar fi mai bine să se acționeze acum, nu mai târziu" pentru "a reține Rusia", a declarat șeful diplomației ucrainene Dmytro Kuleba, în timpul unei conferințe de presă online.

Potrivit lui Kuleba, Rusia a comasat circa 115.000 de militari lângă Ucraina, precum și în Crimeea, peninsula anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, și în teritoriile aflate sub controlul separatiștilor în estul Ucrainei.

"Ceea ce noi vedem este foarte serios. Rusia a desfășurat o amplă forță militară lângă frontiera ucraineană. Aceasta include tancuri, sisteme de artilerie, sisteme de război electronic, forțe aeriene și navale", a enumerat el. În acest context, o eventuală ofensivă rusă poate fi lansată "literalmente cât ai clipi", a estimat ministrul ucrainean.

În caz de atac, Ucraina "va riposta", a atenționat totodată Kuleba. "Suntem hotărâți să ne apărăm pământul. Țara noastră a devenit mult mai rezistentă și armata noastră este incomparabil mai puternică decât era în 2014", a afirmat el.

În ultimele săptămâni, SUA, NATO și UE au continuat să-și exprime îngrijorarea în legătură cu deplasările de trupe ruse în jurul Ucrainei și cu o eventuală invazie rusă.

La rândul său, Rusia a negat orice intenție în acest sens și a acuzat Ucraina și pe aliații săi occidentali că își înmulțesc "provocările".


Estul Ucrainei este din 2014 scena unui război între trupele Kievului și cele ale separatiștilor proruși, război care a izbucnit la scurt timp după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova și care s-a soldat de atunci cu peste 13.000 de morți.

În pofida faptului că neagă acest lucru, Rusia este considerată susținătoarea separatiștilor proruși și acuzată că le furnizează armament și combatanți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău