Ucraina invită la reluarea negocierilor de pace, în contextul uciderii marți a patru militari ai săi în Donbas

  • 07 August 2019 08:15
Ucraina invită la reluarea negocierilor de pace, în contextul uciderii marți a patru militari ai săi în Donbas

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut marți liderilor Rusiei, Germaniei și Franței să reia cât mai rapid posibil discuțiile pentru găsirea unei soluții pașnice la conflictul separatist în regiunea Donbas din estul Ucrainei, după ce marți patru soldați ucraineni au fost uciși în zona de operațiuni, informează Reuters și Ukrinform, preluat de Agerpres.

Ministerul Apărării ucrainean a declarat că este bilanțul cel mai sever de victime într-o singură zi din octombrie trecut. Separatiștii au deschis focul în pofida unui armistițiu pe care îl declaraseră, cu medierea Rusiei, luna trecută.

"Încetarea focului a durat 17 zile. Incidentul de astăzi a vizat nu doar subminarea armistițiului, dar și a procesului de negocieri în ansamblu", a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.

Conflictul între trupele guvernamentale ale Kievului și forțele susținute de Rusia s-a soldat cu aproape 13.000 morți din 2014 până în prezent. Acordul de la Minsk, implicând Rusia și Ucraina și intermediat de Franța și Germania în așa-numitul format "Normandia" a dus la diminuarea intensității luptelor în 2015, deși confruntările sporadice răpesc în continuare vieți omenești.

Cele patru țări s-au întâlnit ultima oară în 2016, dar nu s-a ajuns până acum la o pace definitivă în zonă, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc pentru aceasta. Astfel, Ucraina declară că Moscova nu dorește să-și retragă personalul militar din estul teritoriului său și continuă să furnizeze rebelilor separatiști arme, bani și forțe. De cealaltă parte, Rusia susține că Ucraina este cea care nu-și respectă angajamentele ce decurg din acordurile de la Minsk.

Acordul de la Minsk prevede ca după o încetare a focului pe teren, cele două părți trebuie să se îndrepte spre o rezolvare pașnică a conflictului, dar numeroasele armistiții instituite până acum au fost încălcate.

Noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, venit la putere în acest an, a promis să pună capăt conflictului și a propus discuții cu liderul rus Vladimir Putin pe un teren neutru.

"Astăzi, întreaga lume a văzut cine nu vrea pace", a spus Zelenski. "De aceea, îi îndemn pe Emmanuel Macron,
Angela Merkel și Vladimir Putin să se reunească cât mai repede posibil pentru a relua negocierile", a adăugat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău