Ucraina intenționează să renunțe la energia electrică pe care o procură din regiunea separatistă transnistreană

  • 21 Ianuarie 15:50
Ucraina intenționează să renunțe la energia electrică pe care o procură din regiunea separatistă transnistreană

Ucraina intenționează să renunțe la energia electrică pe care o procură din regiunea separatistă din stânga Nistrului.

Astfel, sudul regiunii Odesa ar urma să-și elimine dependența de electricitatea produsă de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

Potrivit presei locale, în urma unei licitații, pentru 2,79 de miliarde de hrivne, Ukrenergo a semnat un acord cu Structum LLC pentru construcția unei linii de transport Novoodesa-Artsyz, de 330 kV.

Este a doua licitație pentru această linie de transport a energiei electrice, contractul pentru construcția primei secțiuni fiind încheiat în decembrie anul trecut. Proiectul prevede unificarea sistemului energetic ucrainean, împreună cu construirea unui drum de centură lângă localitatea Palanca.

Noua linie va furniza energie electrică pentru 30% din regiunea Odesa, urmând să devină o lovitură pentru bugetul regiunii nerecunoscute.

De notat că întreprinderea de stat Energocom procură majoritatea curentului electric de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de grupul rusesc INTER RAO EES, la un preț de 66 de USD MWatt-ul, contract valabil până la finele anului 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău