Ucraina intenţionează să asigure R.Moldova cu gaze chiar dacă acestea ar putea să nu mai fie livrate de "Gazprom"

  • 09 Octombrie 12:59
Ucraina intenţionează să asigure R.Moldova cu gaze chiar dacă acestea ar putea să nu mai fie livrate de

În următorul sezon de încălzire, Ucraina intenţionează să asigure R.Moldova cu gaze chiar dacă acestea ar putea să nu mai fie livrate de concernul rus "Gazprom".

Potrivit agenţiei INFOTAG, acest lucru este prevăzut de un ordin în acest sens al guvernului ţării vecine cu privire la unele particularităţi ale sezonului de încălzire 2019/2020, potrivit căruia "Naftogaz" şi companiile sale fiice trebuie să asigure furnizarea în Moldova a gazelor europene importate fără participarea "Gazprom".

Contractele privind livrarea de gaze din Rusia în Moldova şi Ucraina expiră la sfârşitul anului 2019. Contracte noi nu au fost semnate, din cauza că autorităţile de la Kiev şi Moscova nu au ajuns la un numitor privind condiţiile pentru tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina. În astfel de circumstanţe, ţara vecină îşi rezervă gazul necesar, achiziţionându-l din Europa.

În iunie, "Ukrtransgaz" a propus şi Moldovei să importe gaz din UE prin sistemul de transport de gaze al Ucrainei, în condiţiile în care tranzitul gazelor ruseşti prin acesta ar putea fi suspendat începând cu noul an.

"Întârzierea construcţiei interconectoarelor România-Moldova (conducta de gaz Ungheni-Chişinău) face ca partea moldovenească să depindă de noi negocieri cu "Gazprom". Iar utilizarea capacităţilor sistemului ucrainean de transport al gazelor va reduce riscurile potenţiale ce ţin de posibila întrerupere a tranzitului de gaze naturale din Federaţia Rusă şi va garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru consumatorii moldoveni", a menţionat "Ukrtransgaz", propunând Chişinăului "să-şi creeze propriile rezerve de gaze în depozitele subterane ucrainene, pentru a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu gaze a consumatorilor moldoveni în iarna anului 2019/2020".

Capacitatea totală în punctele de conectare dintre Moldova şi Ucraina permite transportarea a până la 15 milioane de metri cubi de gaze pe zi, ceea ce acoperă pe deplin necesităţile consumatorilor din Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
9,15 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:6,7 m/s
Mon
9 °C
Tue
14 °C
Wed
10 °C
Thu
2 °C
Fri
-2 °C

Curs oficial BNM 17 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3214 -0.0000
USD 17.5802 -0.0000
RON 4.0546 -0.0000
UAH 0.7255 -0.0000
RUB 0.2745 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău