Ucraina | Influentul ministru de interne Arsen Avakov și-a prezentat demisia

  • 14 Iulie 2021 10:20
Ucraina | Influentul ministru de interne Arsen Avakov și-a prezentat demisia

Influentul ministru de interne Arsen Avakov și-a prezentat marți demisia după ce a ocupat acest post de la revoluția pro-europeană din piața Maidan din 2014, un record de longevitate în pofida mai multor scandaluri în centrul cărora s-a aflat, relatează AFP.

"Cer să pot demisiona din postul de ministru de interne", a scris Avakov, 57 de ani, într-o scrisoare oficială către Parlament publicată de ministerul său. Plecarea sa trebuie să fie sprijinită printr-un vot al deputaților care urmează să aibă loc. 

 

Politicianul nu a precizat motivul deciziei. O sursă apropiată de Avakov a declarat pentru France Presse că este posibil ca decizia să fi fost luată la cererea președintelui Volodimir Zelenski.

Fost om de afaceri foarte bogat, Arsen Avakov a fost numit ministru la sfârșitul lui februarie 2014, după declanșarea revoluției pro-europene din piața Maidan care s-a soldat cu fuga în Rusia a unui președinte pro-rus și cu venirea la putere a pro-occidentalilor.

El este singurul ministru care și-a păstrat postul, în pofida unei succesiuni de guverne și a alegerii, în 2019, a unui nou președinte, Volodimir Zelenski.

Pe lângă poliție, Arsen Avakov controla garda națională, poliția de frontieră și serviciile de salvare, ceea ce înseamnă mai multe sute de mii de funcționari înarmați care îi asigură o putere importantă în sânul statului ucrainean.

Opoziția și apărătorii drepturilor omului i-au cerut în mai multe rânduri demisia, pentru că ministrul a fost implicat în mai multe scandaluri.

El a fost acuzat în special de corupție și că a închis ochii la numeroase abuzuri ale forțelor de ordine, ceea ce el a negat mereu. De asemenea, vocile critice îi reproșează eșecul reformei poliției, lansate cu mare pompă în 2015 cu ajutorul mai multor țări occidentale dar rămasă de atunci într-un punct mort.

Arsen Avakov întreține de altfel relații amicale cu guvernul francez, notează AFP.

Sub egida sa, Kievul, care depinde de susținerea politică a Parisului în fața Rusiei, a semnat acorduri de aproape două miliarde de euro pentru achiziționarea de locomotive, de camioane de pompieri și de nave franceze, precum și a unor elicoptere ale grupului franco-german Airbus Helicopters.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău