Ucraina include pe lista sa cu sancțiuni peste 600 de reprezentanți ai elitei politice din Rusia

  • 08 Septembrie 2022 11:36
Ucraina include pe lista sa cu sancțiuni peste 600 de reprezentanți ai elitei politice din Rusia

Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei (SNBO) a decis miercuri să includă pe lista sa cu sancțiuni 606 de reprezentanți ai elitei politice din Federația Rusă, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său cotidian, difuzat în noaptea de miercuri spre joi, potrivit agenției de presă oficiale ucrainene Ukrinform.

„SNBO a adoptat astăzi (miercuri) o decizie importantă privind impunerea de sancțiuni împotriva a 606 de persoane fizice care aparțin elitei conducătoare a Rusiei: 28 de membri ai Consiliului de Securitate al Federației Ruse; 154 de membri ai Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus); 424 de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal). Toți aceștia sunt responsabili pentru acest război, pentru această teroare împotriva poporului nostru", a afirmat președintele ucrainean, fără să menționeze vreun nume, transmite agerpres.

Niciunul dintre ei nu va scăpa de responsabilitate, este doar o chestiune de timp, a adăugat Volodimir Zelenski.

„Noi am făcut deja unele demersuri juridice, diplomatice și politice pentru ca ei să fie trași la răspundere. Vom continua să luăm toate măsurile necesare într-un mod chibzuit", a spus el.

Totodată, președintele ucrainean a indicat că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat miercuri o importantă operațiune care a vizat un număr de persoane supuse sancțiunilor pe teritoriul Ucrainei.

"Am spus de nenumărate ori că nu este loc în Ucraina pentru contrabandiști și rețele criminale. Se pare că unii dintre ei nu au înțeles asta. Ei bine, acum vor înțelege", a remarcat Zelenski, specificând că printre aceștia figurează șefi din serviciul vamal ucrainean care erau în cârdășie cu contrabandiștii. Aceștia au fost suspendați și "vor primi un răspuns legal la toate acțiunile lor ilegale", a menționat el.

Printre ei sunt persoane care aveau și cetățenie străină, inclusiv rusă și română, a afirmat Volodimir Zelenski, indicând că, în baza propunerii făcute de SBU, a decis să le retragă cetățenia ucraineană acestora, fără să facă public vreun nume.

În acest context, Ukrinform amintește că guvernul de la Kiev a adoptat o hotărâre la 2 septembrie prin care propune să fie supusă atenției SNBO aplicarea de sancțiuni suplimentare împotriva lui Vitali Zaharcenko, fost ministru de interne în perioada președinției prorusului Viktor Ianukovici, care în primele zile ale lui ianuarie 2014 a fugit la Moscova, pe fondul mișcării de contestare care a adus la putere în Ucraina forțele prooccidentale.

Rusia a declanșat la 24 februarie o invazie neprovocată și nejustificată în Ucraina, denumind-o "operațiune militară specială", primul război de cucerire în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău