Ucraina: În Iziumul recucerit, Volodimir Zelenski promite ''victoria" asupra rușilor

  • 14 Septembrie 2022 19:36
Ucraina: În Iziumul recucerit, Volodimir Zelenski promite ''victoria

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis poporului său "victorie", vorbind miercuri din orașul strategic Izium, recucerit de la forțele ruse în cursul unei contraofensive surpriză, în timp ce Moscova se declară hotărâtă să continue să lovească Ucraina, relatează France Presse.

Aceasta este prima deplasare a șefului statului ucrainean în regiunea Harkov după eliberarea zonei în această lună, recucerită aproape integral de forțele sale în mai puțin de 15 zile, scrie Agerpres.

Izium, oraș cu aproape 50.000 de locuitori înainte de război, făcuse obiectul unor lupte sângeroase în primăvară, înainte de a fi preluat sub control de ruși, care au făcut din el un nod strategic pentru aprovizionarea trupelor lor. Recucerirea sa de către Kiev constituie deci un revers pentru armata rusă, care s-a repliat spre Donețk, zonă aflată sub controlul Kremlinului din 2014.

"Nu avansăm decât într-o direcție, înainte, spre victorie", a scris Zelenski pe Telegram.

Înconjurat de gărzi de corp înarmate, președintele, în ținută kaki, purta pe umăr un ecuson cu inscripția 'Ucraina sau moartea', potrivit fotografiilor postate de președinția de la Kiev.

Într-o înregistrare video, el a comparat distrugerile din Izium cu cele de la Bucea, oraș din apropierea Kievului de unde forțele ruse s-au retras în primăvară, lăsând în urma lor corpuri de civili executați cu sânge rece. Moscova neagă că forțele sale ar comis aceste crime.

"Este la fel: imobile distruse, oameni uciși. Asta face parte din istoria noastră, parte a națiunii ruse moderne", a spus Zelenski în engleză, fără a detalia totuși aceste acuzații împotriva ocupantului rus la Izium.

Ucraina a anunțat că ar fi recucerit de la ruși doar în luna septembrie mii de kilometri pătrați în estul și sudul țării.

La rândul său, armata rusă, ale cărei lovituri au provocat în ultimele zile ample întreruperi de curent electric în mai multe regiuni ucrainene, a indicat miercuri că lovește forțele ucrainene în toată țară, în special în regiunea Harkov.

"Lovituri masive au fost efectuate în zonele localităților Dvoricina, Balakleia și Kupiansk vizând forțele și echipamentele brigăzilor motorizate 14 și 93 ale forțelor armate ale Ucrainei", a indicat Ministerul rus al Apărării în conferința sa de presă cotidiană.

Numeroase alte orașe și regiuni au fost de asemenea vizate.

La Nikolaev (sud), două imobile au fost atinse și două persoane și-au pierdut viața, potrivit autorităților locale. La Bahmut, oraș din regiunea Donețk, pe care Moscova încearcă să-l cucerească de câteva luni, cinci civili au fost uciși marți, potrivit guvernatorului regional.

Rusia își justifică invazia afirmând că puterea ucraineană reprima rusofonii țării și că NATO se servea de Ucraina pentru a o amenința, notează AFP.

Contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei a permis recucerirea în cvasitotalitate a regiunii Harkov, situată la frontiera cu Rusia, în special orașele Balakleia, Kupiansk și Izium. Acestea două din urmă erau centre logistice pentru forțele ruse.

Întărită de livrări de armament occidental, Ucraina desfășoară în paralel o contraofensivă în sudul țării, în regiunea ocupată Herson, dar câștigurile aici sunt mai mici decât în nord-estul țării.

În ultimele săptămâni, armata ucraineană a bombardat aici poduri strategice pentru a perturba aprovizionarea forțelor ruse. Aceasta a afirmat luni că a preluat sub control 500 kmp.

Garda națională rusă (Rosgvardia), desfășurată în regiunile Herson și Zaporojie, a indicat miercuri agențiilor de presă ruse că a "arestat peste 130 de persoane" care lucrau cu serviciile speciale și armata ucraineană.

Avansul ucrainean din septembrie este cel mai important de când Moscova s-a retras din împrejurimile Kievului și din centrul țării în primăvară după ce a eșuat în cucerirea acestora.

Occidentul, la rândul său, a adoptat sancțiuni grele împotriva Rusiei și a majorat livrările de arme ucrainenilor. Liderii țărilor membre ale Uniunii Europene și NATO vin cu regularitate la Kiev pentru a-și exprima sprijinul față de Zelenski.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în fața Parlamentului European la Strasbourg (Franța) că se va deplasa la Kiev miercuri, promițând o "solidaritate neclintită" cu Ucraina și fermitate în fața Moscovei.

Cancelarul german Olaf Scholz a discutat telefonic cu președintele rus marți, cerându-i o "retragere completă" din Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău