Ucraina impune sancțiuni fostului președinte Viktor Ianukovici și fostului premier Mikola Azarov, blocându-le activele și proprietățile

  • 21 Martie 2021 10:54
Ucraina impune sancțiuni fostului președinte Viktor Ianukovici și fostului premier Mikola Azarov, blocându-le activele și proprietățile

Ucraina a impus sancțiuni fostului președinte Viktor Ianukovici și fostului premier Mikola Azarov, sancțiuni care includ blocarea activelor și proprietăților, interzicerea retragerii de bani din țară, precum și retragerea tuturor distincțiilor din partea statului, scrie News.ro, citat de HotNews.ro.

Ambii foști demnitari au fugit în Rusia în 2014, în urma protestelor de stradă în care peste 100 de demonstranți au fost uciși la Kiev, în ciocnirile cu forțele de ordine, relatează sursa citată.

Președintele Volodimir Zelenski a prezentat detalii despre sancțiuni într-o declarație la televiziune, confirmând un anunț făcut vineri de Oleksi Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare.

„Această decizie a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare poate fi descrisă în două cuvinte - este logică și ciudată. Este logic ca Ucraina să... introducă astfel de sancțiuni și este ciudat că acest lucru nu a fost făcut din 2014”, a spus Zelenski.

Reprezentanții lui Ianukovici nu au răspuns la o cerere de comentarii.

În 2019, un tribunal ucrainean l-a condamnat în lipsă pe Ianukovici la 13 ani de închisoare pentru trădare.

Ianukovici a negat toate acuzațiile împotriva sa și a dat vina pe radicalii naționaliști înarmați pentru că au promovat violența în timpul protestelor care l-au determinat să fugă.

Azarov a plecat în Rusia la scurt timp după ce a demisionat în ianuarie 2014.

„Aceasta este persecuție politică, nemotivată, o represiune extrajudiciară obișnuită”, a spus un reprezentant al lui Azarov.

O notificare a Interpol, emisă în 2015, la cererea autorităților ucrainene, a citat acuzații împotriva lui Azarov, care includ delapidare și deturnare de fonduri. Interpolul a anulat acea notificare în 2017, după ce Azarov a contestat-o ​​cu succes, potrivit unui document al Interpolului văzut de Reuters. Interpolul a declarat că nu comentează cazuri individuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău