Ucraina îl convoacă pe trimisul Vaticanului după ce Papa Francisc a făcut apel la negocieri cu Moscova

  • 12 Martie 09:48
Ucraina îl convoacă pe trimisul Vaticanului după ce Papa Francisc a făcut apel la negocieri cu Moscova

Ucraina l-a convocat, luni, pe trimisul Vaticanului în țară pentru a protesta față de declarațiile papei Francisc care a îndemnat Kievul să aibă „curajul să ridice steagul alb și să negocieze” cu Moscova, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Visvaldas Kulbokas a fost informat ca Ucraina este dezamăgită de cuvintele suveranului pontif privind +steagul alb+ și necesitatea +de a da dovadă de curaj și de a negocia+ cu agresorul”, a indicat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat. Diplomația ucraineană l-a acuzat pe papa că „legalizează dreptul celui mai puternic” și îi încurajează „să ignore în continuare dreptul internațional”, scrie Digi24.

„Șeful Sfântului Scaun ar fi trebuit să trimită semnale comunității internaționale despre necesitatea unirii imediate a forțelor pentru a asigura victoria binelui asupra răului și să lanseze un apel agresorului, și nu victimei”, a subliniat Kievul. Președintele Volodimir Zelenski a reacționat deja dur duminică la comentariile Papei Francisc, dând asigurări că țara sa „nu va ridica niciodată” steagul alb în fața Moscovei.

Într-un interviu acordat radio-televiziunii elvețiene, din care sâmbătă au fost publicate deocamdată doar extrase, Papa Francisc a pledat pentru „negociere”, care este un „cuvânt curajos”. „Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a remarcat suveranul pontif.

„Cred că cel mai puternic este acela care vede situația, se gândește la oameni și are curajul steagului alb și negociază. Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaționale. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos” și „a negocia nu înseamnă niciodată să te predai”, a explicat Papa Francisc.

După publicarea acestor extrase, biroul său de presă a precizat că el s-a referit la negociere, nicidecum nu a sugerat Ucrainei să se predea în fața Rusiei, în urma confuziei provocate de folosirea în interviu a expresiei „steag alb”. Papa a folosit această expresie „pentru a indica prin ea încetarea ostilităților, armistițiul cu scopul de a negocia”, a clarificat purtătorul său de cuvânt, Matteo Bruni.

Francisc, aflat în fruntea Bisericii Catolice din 2013, și-a atras deja critici în primele luni ale invaziei ruse a Ucrainei, pentru că nu a desemnat în mod clar Rusia drept agresor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:4,63 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
22
Mon
23
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău