Ucraina îi caută pe agenții dubli de rang înalt care l-au ajutat pe Vladimir Putin să invadeze țara / Ce roluri ar fi avut în primele zile ale războiului

  • 21 Aprilie 2023 13:43
Ucraina îi caută pe agenții dubli de rang înalt care l-au ajutat pe Vladimir Putin să invadeze țara / Ce roluri ar fi avut în primele zile ale războiului

Ucraina și-a intensificat epurarea agenților dubli din serviciul său de spionaj, fiind convinsă că trădătorii de rang înalt au pregătit terenul pentru invazia rusă de anul trecut și au ajutat forțele ruse să cucerească orașul Herson din sud și centrala nucleară Cernobîl din nord, relatează Politico, citat de News.ro și hotnews.ro.

Tetiana Sapian, purtător de cuvânt al Biroului pentru Investigații de Stat din Ucraina, a declarat că agenții de informații FSB ai Rusiei s-au infiltrat atât în serviciul de securitate SBU al Ucrainei, cât și în guvernele locale, subminând Ucraina din interior cu ajutorul unor oficiali ucraineni pro-Moscova, care au fugit din țară după revolta EuroMaidan din 2014.

Sapian a sugerat că ceea ce s-a aflat până acum pe această temă s-ar putea să fie doar vârful icebergului.

„Rețeaua este mult mai largă, iar ancheta urmărește să afle toate circumstanțele și acțiunile indivizilor care au facilitat capturarea rapidă a unei părți din sud de către trupele agresorului, care au venit de pe teritoriul Crimeei anexate”, a spus ea.

Suspiciuni de trădare în Herson

La începutul acestei luni, Biroul pentru Investigații de Stat al Ucrainei, în colaborare cu SBU, serviciul de securitate internă, a încheiat o investigație asupra lui Oleh Kulinici, fostul șef al departamentului pentru Crimeea al SBU, cu sediul în Herson.

Forțele de ordine îl suspectează pe Kulinici că a lucrat ca o cârtiță a FSB, infiltrându-se la reuniunile de securitate de la cel mai înalt nivel din Ucraina grație ajutorului primit din partea unor oficiali pro-ruși fugari și al unui fost deputat sancționat de Statele Unite.

„În primele ore ale invaziei, Kulinici a blocat în mod deliberat orice încercare de a informa conducerea cu privire la situația reală din regiune (Herson). El nu a luat nicio măsură pentru a proteja suveranitatea Ucrainei. A instruit personalul să părăsească locul de muncă. Mai târziu, a dat arme obișnuite unor persoane care nu aveau nicio legătură cu SBU. Și-a părăsit postul și a plecat la Kiev pe 24 februarie”, a detaliat Sapian la un briefing de presă.

Kulinici a fost arestat în iulie anul trecut și a fost acuzat de trădare.

 

Dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoarea pe viață. Biroul de Investigații și SBU au publicat interceptări telefonice între Kulinici și presupusul său colaborator, fostul adjunct al ministrului ucrainean al apărării, Volodimir Sivkovici, care a fugit din Ucraina în Rusia în 2014.

Trădătorii pregătiți de Rusia în Ucraina

În ianuarie 2022, SUA l-au sancționat pe Sivkovici pentru cooperare cu o rețea de agenți de informații ruși. Scopul era de a desfășura operațiuni de influență menite să obțină sprijin pentru ca Ucraina să recunoască oficial anexarea Crimeei de către Rusia în schimbul retragerii forțelor susținute de Moscova din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

La începutul anului 2020, Sivkovici s-a implicat, de asemenea, într-o campanie de dezinformare cu ocazia alegerilor prezidențiale americane din 2020, potrivit Trezoreriei americane.

Vasil Maliuk, șeful SBU, a declarat că Kulinici primea ordine de la biroul politic din Moscova al oficialilor ucraineni fugari - „așa-numita fermă de cârtițe, de care se ocupa divizia a cincea a FSB”.

Maliuk a descris cazul lui Kulinich drept o operațiune de „autocurățare” din partea SBU și a declarat că serviciul de securitate continuă campania anti-FSB.

Potrivit Tetianei Sapian, Kulinici a studiat la Academia FSB din Moscova împreună cu Andrii Derkaci, un alt deputat pro-rus fugar sancționat de SUA pentru cooperarea sa cu FSB și interferența în alegerile americane.

Cum ar fi acționat rețeaua de agenți dubli ai Rusiei

Kulinici ar fi făcut presiuni pentru numirea lui Andrii Naumov în funcția de adjunct al șefului SBU, au declarat anchetatorii. Naumov riscă acum să fie extrădat în Ucraina din Serbia.

Naumov a părăsit Ucraina cu câteva ore înainte de începerea invaziei la scară largă a Kremlinului. El i-ar fi ajutat pe ruși să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl în prima zi a invaziei. Site-ul media rusesc The Insider a relatat că Rusia i-a oferit azil lui Naumov în schimbul „mărturiei împotriva lui Zelenski”.

Naumov este, de asemenea, suspectat de spălare de bani. El neagă acuzațiile care i se aduc.

„Una dintre principalele atribuții ale lui Kulinici era să submineze activitatea guvernului central din interior, să îl infiltreze cu agenți inamici, să îi dezechilibreze activitatea”, a declarat Sapian.

Potrivit acesteia, Kulinici a avut acces la secrete de stat de top cel puțin din mai 2019. El a monitorizat în mod neoficial departamentul de contraspionaj.

„La instrucțiunile lui Sivkovici, Kulinici a numit persoane în unele funcții de conducere în cadrul SBU. El era interesat în primul rând de unitățile regionale din Cernihiv, Sumî, Harkov și alte regiuni de frontieră”, a declarat Sapian.

„De asemenea, el a dezinformat în mod regulat conducerea cu privire la intențiile reale ale serviciilor speciale rusești”, susține Sapian.

Suspiciuni de trădare la cel mai înalt nivel al serviciilor de informații ucrainene

Zelenski l-a demis pe Kulinici în luna martie a anului trecut. Cu toate acestea, site-ul de știri ucrainean RBC a relatat că, chiar și după aceea, Kulinici a fost consilier al fostului șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov.

SBU a efectuat un control intern asupra lui Bakanov, dar rezultatele sunt secrete, a declarat Artiom Dehtiarenko, purtătorul de cuvânt al SBU, în cadrul unui briefing de presă susținut la 5 aprilie.

Iar Sapian a spus că Biroul de Investigații nu a găsit nimic penal în acțiunile lui Bakanov. Cu toate acestea, anul trecut, la o zi după arestarea lui Kulinici, Zelenski l-a concediat Bakanov, care era prietenul lui din copilărie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău