Ucraina este sigură că la summitul Biden-Putin nu s-a făcut nicio înțelegere pe seama ei și cere Rusiei să se retragă

  • 17 Iunie 2021 19:55
Ucraina este sigură că la summitul Biden-Putin nu s-a făcut nicio înțelegere pe seama ei și cere Rusiei să se retragă

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat joi că salută mesajul ferm al președintelui american Joe Biden la summitul de miercuri cu președintele rus Vladimir Putin și, prin urmare, consideră că a sosit momentul ca Rusia să se retragă din Ucraina, relatează agenția Reuters.

În prima declarație a unui oficial ucrainean de rang înalt după summitul Biden-Putin desfășurat la Geneva, Kuleba a susținut într-un interviu acordat acestei agenții de presă că discuțiile dintre președinții rus și american nu au provocat guvernului ucrainean niciun sentiment de îngrijorare.

''Acest summit a demonstrat că America s-a întors, iar acum este momentul să facem Rusia să se retragă din Ucraina'', consideră șeful diplomației ucrainene, menționând pe de altă parte că Moscova nu are niciun drept de veto asupra unei aderări a Ucrainei la NATO, cerută insistent de președintele Volodimir Zelenski.

Acesta din urmă a spus într-un interviu recent că dorește un răspuns clar, "da" sau "nu", din partea președintelui Biden pe acest subiect, despre care Moscova a atenționat apoi că pentru ea reprezintă o ''linie roșie''.

Summitul Biden-Putin a provocat la Kiev temeri cu privire la posibilitatea ca liderii rus și american să facă o înțelegere cu privire la viitorul Ucrainei fără prezența acesteia la masa tratativelor.

Președintele Zelenski a declarat săptămâna aceasta că a primit asigurări din partea lui Biden că Ucraina nu va fi folosită ca monedă de schimb pentru altceva. Totuși, președintele ucrainean s-a arătat sceptic că Ucraina ar putea obține un beneficiu în urma acestui summit.

''Președintele Putin nu a văzut din partea SUA nicio invitație la tocmeală asupra Ucrainei'', mai spune ministrul Kuleba. ''Și aceasta este o chestiune de principiu, întrucât am convenit cu SUA că nicio înțelegere privind Ucraina nu va fi făcută în lipsa Ucrainei, iar America și-a respectat promisiunea'', a concluzionat el.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău