Ucraina este gata să acorde un „coridor verde” pentru retragerea armatei ruse din RM (Revista Presei)

  • 06 Noiembrie 2016 11:50
Ucraina este gata să acorde un „coridor verde” pentru retragerea armatei ruse din RM (Revista Presei)

Revista presei din 6 noiembrie

Anatol Șalaru: Ucraina este gata să acorde un „coridor verde” pentru retragerea armatei ruse din RM. Ministrul Apărării Republicii Moldova, Anatol Șalaru, și omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, au ajuns la o înțelegere în acest sens în cadrul discuțiilor de sâmbătă de la Odessa, informează portalul Deschide.md. Anatol Șalaru a declarat că munițiile din Colbasna reprezintă un pericol enorm atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina și regiunea transnistreană, în acest sens până la finele anului urmează să fie definitivat planul de retragere al armamentului, precum și a trupelor speciale ruse (GOTR).

Vremea alegerilor în Țara Dodonilor – un editorial semnat de Alexandru Solcan pe portalul Deschide.md. Autorul opinează că Dodon este un prototip caracteristic basarabean, un fenomen local -  născut în RSSM, chiar dacă a văzut lumina zilei după 1991, e nostalgic după perioada sovietică, se informează din surse rusești, visul lui este refacerea URSS. Potrivit autorului, prezența dodonilor în politica noastră va perpetua.

„Izolare completă și scandaluri diplomatice, asta o așteaptă pe R. Moldova în cazul unei eventuale alegeri a lui Dodon în funcția de președinte a R. Moldova, comentează Jurnal de Chișinău. Mai mult, în cazul în care Partidul Socialiștilor va reuși să obțină denunțarea Acordului de Asociere dintre UE și R. Moldova, există de asemenea pericolul ca cetățenii moldoveni să fie lipsiți de dreptul de a călători fără vize în spațiul european, chiar dacă Dodon încearcă să o scalde acum. Relații incerte o așteaptă pe R. Moldova în raport cu partenerii de dezvoltare, mai precis cu creditorii săi, crede publicația. Totodată, Jurnal de Chișinău amintește că Igor Dodon a fost implicat direct, împreună cu Vladimir Bukarski, în acțiunea separatistă antiucraineană de la Odesa. Același Dodon a sprijinit referendumul din UTA Gagauz-Yeri din februarie 2014 privind orientarea externă a R. Moldova. Igor Dodon este cel care susține prezența anticonstituțională a trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova. El este cel care susține proiectul de federalizare a R. Moldova, a subliniat analistul politic Oazu Nantoi. În același timp, comentatorul politic Cornel Ciurea estimează o eventuală tensionare a relațiilor dintre Președinție și Parlament, care ar urma să se soldeze cu diminuarea prerogativelor președintelui”.

„2011, 2015 și 2016: Falsurile electorale, arma preferată a oamenilor lui Dodon în campaniile electorale”. Ziarul de Gardă scrie că în toate campaniile electorale PSRM a răspândit informații care ulterior s-au dovedit a fi false. ZdG amintește de falsificarea Monitorului Oficial al României în campania pentru Primăria Chișinău din 2011, de falsificarea unor ziare naționale în aceeași campanie etc. Și actuala campanie este marcată de lansarea informațiilor manipulatoare, observă Ziarul de Gardă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău