Ucraina, după decernarea premiului Nobel pentru Pace: „Două țări care au atacat-o pe a treia primesc premiul împreună”
-
07 Octombrie 2022 19:15
Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a criticat, vineri, Comitetul norvegian Nobel, după decernarea premiului pentru pace, care a fost împărțit între un avocat pentru drepturile omului din Belarus și două organizații pentru drepturile omului, una din Ucraina și cealaltă din Rusia. „Două țări care au atacat-o pe a treia primesc premiul împreună”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter.
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat vineri avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiațki din Belarus, organizației rusești pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Centrul pentru Libertăți Civile.
„Comitetul Nobel are o înțelegere interesantă a cuvântului „pace” dacă reprezentanții a două țări care au atacat-o pe a treia primesc premiul împreună. Nici organizațiile ruse, nici cele din Belarus nu au fost capabile să organizeze o rezistență împotriva războiului. Nobelul de anul acesta este superb”, a scris consilierul lui Zelenski, pe Twitter.
Și alți jurnaliști din Ucraina au criticat decernarea. „Orice punere sub semnul egalității între ucraineni și ruși neagă ambelor națiuni particularității tragediei lor, diminuează importanța experienței lor și promovează falsa narațiune care stă la baza acestui război - aceea că cele două națiuni sunt într-un fel identice sau una singură”, a scris și Olga Rudenlo, editor-șef al publicației Kyiv Independent. Premiul Nobel pentru Pace 2022 „Laureații Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Ei au promovat, timp de mulți ani, dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Au făcut un efort extraordinar de a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzarea puterii. Împreună ei demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație”, arată un comunicat al Comitetului norvegian Nobel. Ales Bialiațki a fost unul dintre inițiatorii mișcării democratice care a apărut în Belarus la mijlocul anilor ’80.
El și-a devotat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa. Printre alte lucruri, el a fondat organizația Viasna (Primăvara) în 1996 ca răspuns la amendamentele constituționale controversate care i-au dat președintelui puteri dictatoriale și care au declanșat proteste ample. Viasna a oferit sprijin protestatarilor închiși și familiilor lor.
În anii care au urmat, Viasna a evoluat într-o organizație a drepturilor omului cu bază largă care a documentat și a protestat împotriva folosirii de către autorități a torturii față de prizonieri politici. Organizația pentru drepturile omului Memorial a fost stabilită în 1987 de către activiști pentru drepturile omului în fosta Uniune Sovietică care au vrut să se asigure că victimele opresiunii regimului comunist nu vor fi uitate niciodată. Laureatul pentru Premiul Nobel pentru Pace Andrei Saharov și avocatul pentru drepturile omului Svetlana Gannușkina au fost printre fondatori. Memorial se bazează pe noțiunea că confruntarea crimelor din trecut este esențială pentru a preveni unele noi. Centrul pentru Libertăți Civile a fost fondat la Kiev în 2007 cu scopul de a avansa drepturile omului și democrația în Ucraina. Centrul s-a poziționat pentru întărirea societății civile ucrainene și să pună presiune pe autorități pentru a face din Ucraina o democrație deplină. Pentru a dezvolta Ucraina într-un stat guvernat de statul de drept, Centrul pentru Libertăți Civile a militat activ ca Ucraina să devină afiliată la Curtea Penală Internațională, transmite digi24.ro.