Ucraina | Dispozitivul militar rusesc s-a consolidat și mai mult în weekend (Pentagon)

  • 14 Februarie 2022 20:02
Ucraina | Dispozitivul militar rusesc s-a consolidat și mai mult în weekend (Pentagon)

Rusia și-a întărit și mai mult dispozitivul militar la frontiera cu Ucraina în weekend, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în pofida anunțului Moscovei cu privire la finalizarea unor exerciții militare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Președintele rus Vladimir Putin "are ample capacități la dispoziția sa", a declarat Kirby pentru CNN. "El continuă să trimită forțe suplimentare de-a lungul frontierei cu Ucraina, inclusiv în cursul weekendului, și dispune de mult mai mult de 100.000 soldați", a adăugat el.

"Nu este doar o problemă de număr", a spus purtătorul de cuvânt. "Este vorba de capacități. Acestea sunt capacități în armament (...), care merg de la blindate la unități de infanterie trecând prin forțele speciale, atacurile cibernetice sau chiar apărarea antiaeriană și antirachetă", a adăugat el.

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a anunțat luni sfârșitul unor manevre militare, în contextul în care exercițiile terestre și maritime la frontierele ruso-ucrainene și în Belarus alimentează temerile privind o posibilă escaladare militară. 

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a apreciat la rândul său drept posibilă o reglementare diplomatică a crizei legate de Ucraina, propunând chiar o "prelungire și extindere" a dialogului, remarci mult mai puțin ofensive decât cele emanate de Moscova în ultimele săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a reafirmat totuși că liderul de la Kremlin are toate capacitățile de a lansa "în orice moment" o "vastă ofensivă militară foarte convențională în Ucraina" sau un atac mai redus pentru a destabiliza țara.

Pe de altă parte, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat luni că Ucraina nu vede semne ale unei invazii ruse iminente săptămâna aceasta, potrivit EFE.

"Suntem pe deplin conștienți de ceea ce se întâmplă în țara noastră, suntem conștienți de riscurile care există pentru țara noastră, dar situația este complet sub control și, mai mult, noi nu vedem în prezent ca o invazie pe scară largă a Federației Ruse să aibă loc pe 16 sau 17 februarie", a declarat Danilov presei după o întâlnire cu conducerea Radei Supreme (parlamentul unicameral de la Kiev).

La 11 februarie, publicația germană Der Spiegel a relatat, citând surse, că CIA crede că Rusia ar putea ataca Ucraina pe 16 februarie, conform media ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău