Ucraina | Diplomația funcționează în descurajarea Rusiei, dar cel mai rău scenariu nu a fost încă evitat (Kuleba)

  • 02 Februarie 2022 19:45
Ucraina | Diplomația funcționează în descurajarea Rusiei, dar cel mai rău scenariu nu a fost încă evitat (Kuleba)

Diplomația contribuie deja la prevenirea amenințării unei ofensive militare a Rusiei împotriva Ucrainei, dar cel mai rău scenariu nu a fost încă evitat, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba într-un briefing de presă online cu jurnaliștii străini, avertizând totodată că scopul real al Moscovei este de a destabiliza ordinea consolidată în Europa și zona euroatlantică, transmite Agerpres.

Șeful diplomației ucrainene a afirmat din nou că Rusia nu a concentrat încă suficiente trupe la graniță pentru a desfășura o invazie la scară mare asupra Ucrainei, dar a atras totuși atenția că orice scenariu trebuie luat în considerare.

"Ucraina se pregătește pentru orice scenariu. Nu subestimăm amenințarea și nici nu vom permite ca Rusia să destabilizeze Ucraina prin răspândirea panicii. În ciuda declarațiilor Rusiei privind o retragere limitată pe care le-am auzit zilele trecute, nu putem confirma nicio scădere reală a numărului de trupe", a spus Kuleba.

El a precizat că evaluările Ucrainei și ale partenerilor săi arată că numărul de trupe concentrate de Rusia la graniță și compoziția acestor forțe "nu sunt suficiente pentru o invazie la scară largă", adăugând însă că Kievul continuă să rămână vigilent.

Kuleba a reiterat apelul Kievului ca Rusia să își retragă trupele concentrate în apropierea graniței, "să nu mai intimideze Ucraina și comunitatea euroatlantică" și să abordeze orice chestiune la masa negocierilor.

"Ucraina este dispusă să se întâlnească cu Rusia în orice format de negocieri pentru a căuta soluții diplomatice la conflictul armat dintre Rusia și Ucraina, vechi de opt ani", a subliniat el.

De asemenea, Kuleba a dat asigurări că Ucraina și SUA au aceeași poziție în privința evaluării riscului unei ofensive a Rusiei.

"Ucraina și partenerii săi, inclusiv SUA, nu au diferențe în evaluarea riscului actualei escaladări din partea Rusiei. Poate că tonul vocii mesajelor noastre sună diferit, dar evaluarea concretă este aceeași: totul este posibil și ar trebui să ne pregătim pentru orice scenariu", a explicat ministrul ucrainean de externe.

El a atras atenția totodată că "Rusia nu folosește doar forța militară pentru a pune presiune pe Ucraina", ci "investește masiv de asemenea în destabilizarea țării noastre din interior".

"Asta include dezinformare, atacuri cibernetice, amenințări false cu bombă, încercări de a răspândi neîncredere și de a alimenta revolte populare, încercări de a crea diviziuni între Ucraina și partenerii săi", a detaliat șeful diplomației de la Kiev.

Kuleba a avertizat în același timp că scopul real al Rusiei este de a zgudui ordinea consolidată în Europa și zona euroatlantică și de a distruge arhitectura de securitate de după Războiul Rece și că un eșec al Occidentului în Ucraina va transmite un mesaj în întreaga lume că acesta este incapabil să se apere.

"Ce se întâmplă în jurul Ucrainei nu contează doar pentru Ucraina. Scopul real al Rusiei trece mult dincolo de țara noastră. Rusia urmărește să zguduie ordinea consolidată din Europa și zona euroatlantică, să îi submineze principiile de bază și să distrugă arhitectura de securitate de după Războiul Rece care a asigurat decenii de dezvoltare pașnică și de prosperitate pentru toți europenii", a spus el.

"Un eșec al Occidentului în Ucraina va transmite un mesaj în toată lumea că Occidentul este incapabil să își apere principiile de bază și, astfel, să se apere pe el însuși", a adăugat Kuleba.

Ministrul ucrainean de externe a declarat de asemenea că le este recunoscător tuturor partenerilor Kievului, în numele guvernului și poporului ucrainean, pentru sprijinul extins oferit pentru "a întări Ucraina din punct de vedere politic, militar și economic".

"Sunt recunoscător în special SUA pentru cel mai mare ajutor militar din istorie, oferit pentru a întări apărarea Ucrainei. Reamintesc că avem nevoie de arme defensive pentru a întări eforturile diplomatice. Cu cât Ucraina este mai puternică, cu atât vor fi mai puține riscuri de a fi nevoiți să folosim aceste arme", a subliniat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău