Ucraina denunță decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a concursului Eurovision 2023

  • 18 Iunie 13:13
Ucraina denunță decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a concursului Eurovision 2023

Ucraina, care a câștigat în acest an concursul Eurovision, a denunțat vineri decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a următoarei ediții a acestei competiții muzicale din motive de securitate după invadarea teritoriului său de către Rusia, informează AFP., citat de AGERPRES.

"Ucraina nu este de acord cu natura deciziei luate de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU)", a declarat într-un comunicat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko. "Cerem negocieri suplimentare pentru a găzdui Eurovision 2023 în Ucraina", a adăugat el.

"Cerem schimbarea acestei decizii, pentru că noi credem că putem să ne îndeplinim toate angajamentele pe care ni le-am asumat", a mai spus ministrul ucrainean, dând asigurări că țara lui "a îndeplinit până acum toate condițiile" și că "a oferit răspunsuri și garanții în privința normelor de securitate" în vederea organizării următoarei ediții a acestui concurs muzical.

Puțin mai devreme în cursul zilei de vineri, EBU a anunțat că examinează posibilitatea ca Regatul Unit, care s-a clasat pe locul al doilea la finalul competiției din 2022, să înlocuiască Ucraina în calitate de gazdă a ediției din 2023.

"În circumstanțele actuale, garanțiile de securitate și operaționale care sunt necesare pentru a găzdui, a organiza și a produce show-ul Eurovision (...) nu pot fi îndeplinite de Ucraina", a anunțat EBU într-un comunicat.

Rusia a lansat o invazie militară în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, care a făcut zeci de mii de morți și a provocat distrugeri masive.

Aproximativ 20% din teritoriul ucrainean este în prezent ocupat de armata rusă și numeroase alte regiuni ucrainene sunt bombardate aproape în fiecare de rachete rusești.

Țara al cărei reprezentant câștigă concursul Eurovision trebuie, în mod normal, să organizeze competiția în anul următor.

Grupul ucrainean Kalush Orchestra, al cărui cântec "Stefania" combină elemente de hip-hop și muzică tradițională, a câștigat pe 15 mai concursul Eurovision 2022, organizat în orașul italian Torino, devansând Regatul Unit și Spania grație numărului mare de voturi primite din partea telespectatorilor europeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
0
Wed
-4
Arhivă Radio Chișinău