Ucraina | Crește numărul victimelor civile și Kievul acuză Rusia că aplică doar parțial acordul privind evacuările

  • 09 Martie 2022 19:18
Ucraina | Crește numărul victimelor civile și Kievul acuză Rusia că aplică doar parțial acordul privind evacuările

Biroul ONU pentru drepturile omului a anunțat miercuri că a verificat de la începutul invaziei ruse în Ucraina în rândul populației civile 516 decese și 908 răniți, un bilanț despre care consideră însă că în realitate este considerabil mai mare, în timp ce Kievul acuză trupele ruse că în mare măsură nu au respectat acordul privind evacuarea civililor prin culoare umanitare din mai multe orașe, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit ONU, majoritatea victimelor în rândul civililor au fost provocate de obuze și atacuri ale aviației militare sau cu rachete lansate de la sol. Sunt în curs de investigare relatări despre posibile sute de victime în orașele Volnovaka, Mariupol și Izium.

Potrivit autorităților locale din orașul asediat Mariupol, trupele ruse au bombardat un spital de copii în timpul armistițiului convenit pentru a permite evacuarea civililor. ''Forțele ruse de ocupație au lansat mai multe bombe asupra spitalului de copii. Distrugerile sunt colosale'', afirmă consiliul local din Mariupol, acuzații ce deocamdată nu au putut fi verificate.

Și președintele Volodimir Zelenski a evocat apoi acest atac, într-un mesaj în care a cerut din nou Occidentului să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. ''Atac direct al trupelor ruse la spitalul maternității. Sunt oameni, copii sub dărâmături. O atrocitate! Cât timp lumea complice va mai ignora această teroare? Închideți spațiul aerian, acum!'', a scris Zelenski pe Twitter, potrivit agenției EFE.

Rusia susține că atacă numai obiective militare și acuză armata ucraineană că folosește civilii ca scuturi umane.

Un consilier din Ministerul de Interne ucrainean, Vadim Denisenko, a declarat că în mare măsură Rusia nu și-a respectat angajamentul de a permite evacuarea civililor din localitățile unde se duc lupte și au fost convenite culoare umanitare.

Potrivit oficialului ucrainean, evacuări au fost efectuate din orașele Sumî și Energodar, nu însă și din capitala regională Harkov și doar parțial din zonele regiunii capitalei Kiev. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău