Ucraina: Continuă evacuarea civililor din Sloviansk în fața înaintării trupelor ruse

  • 06 Iulie 2022 19:15
Ucraina: Continuă evacuarea civililor din Sloviansk în fața înaintării trupelor ruse

Civilii au continuat miercuri să fie evacuați din orașul Sloviansk, în estul Ucrainei, supus un bombardamente intense în ultimele săptămâni, acesta reprezentând următorul obiectiv al forțelor ruse în planul lor de cucerire totală a bazinului carbonifer Donbas, prioritatea lor după patru luni și jumătate de război în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

'Evacuarea este în curs de desfășurare. Scoatem oameni în fiecare zi', a declarat primarul orașului, Vadim Liah, într-o înregistrare video difuzată pe YouTube.


'În acest moment au mai rămas 23.000 de locuitori' în Sloviansk, care avea o populație de circa 110.000 de persoane înainte de începerea invaziei ruse la 24 februarie, a adăugat el. 'Șaptesprezece au fost uciși, iar 67 răniți ' de la începutul ostilităților, a mai indicat edilul.

În acest oraș bombardat de mai multe săptămâni, 'infrastructurile esențiale funcționează în continuare, dar de o lună nu mai există rețeaua centrală de alimentare cu apă și o treime din oraș nu are cu regularitate curent electric', a subliniat primarul.

'Sfatul meu principal: plecați!', lansase marți seara guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, adresându-se populației din Sloviansk, subliniind că 'timp de o săptămână, nu a fost o zi fără bombardamente'.

Atacurile au distrus aproape o treime dintr-o piață de aici, a constatat miercuri un corespondent AFP. Locuitorii au mers la fața locului pentru a vedea cu ochii lor amploarea distrugerilor, în mijlocul dărâmăturilor calcinate. Puțin mai încolo, câțiva comercianți continuă să-și vândă fructele și legumele.

Pavlo Kirilenko declarase marți că bombardamentele rusești, care au lovit inclusiv piața, au făcut doi morți și șapte răniți.

La fel ca alți responsabili locali, Liah afirmă că forțele ucrainene resping tentativele trupelor ruse de înaintare spre Sloviansk și spre orașul său geamăn Kramatorsk, centrul administrativ al teritoriului din Donbas controlat de Kiev.

Sloviansk 'este fortificat ', iar 'rușii nu se pot apropia de el' și nici 'încercui', căci sunt blocați de soldații ucraineni la o distanță de aproximativ 40 de km de el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău