Ucraina comemorează tragedia de acum cinci ani de la Odesa
-
02 Mai 2019 20:00
Ucraina comemorează joi tragedia produsă la 2 mai 2014 la Odesa, când 48 de persoane, în principal proruse, și-au pierdut viața într-un incendiu, în timp ce ONU critică autoritățile de la Kiev pentru că nu au reușit să-i identifice pe cei vinovați de incendiu și să-i aducă în fața justiției, informează France Presse, preluat de Agerpres.
Mai multe mii de persoane s-au adunat în fața Casei Sindicatelor din Odesa, port la Marea Neagră în sud-vestul Ucrainei, unde 42 de militanți proruși au murit acum cinci ani prin asfixiere cu monoxid de carbon sau sărind în gol din clădirea în flăcări.
Cu câteva ore înainte de această tragedie, alte șase persoane au fost ucise în confruntări între proruși și susținători ai unității Ucrainei.
'Cei vinovați să fie aduși în fața justiției!' scria pe unul dintre bannerele afișate joi. Autoritățile locale au consolidat securitatea la Odesa și peste 2.500 de polițiști au fost desfășurați în orașul-port pentru a evita orice fel de incident.
Ancheta cu privire la această tragedie, produsă la scurt timp după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea și începerea conflictului din estul Ucrainei, se află în continuare în impas.
Într-un raport publicat joi, ONU critică autoritățile ucrainene pentru că nu au reușit să-i identifice pe cei vinovați.
'Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru aceste acte soldate cu morți și violență', se menționează în raportul Misiunii ONU de supraveghere a drepturilor omului în Ucraina.
'Responsabilitatea pentru aceste crime și accesul tuturor la justiție sunt esențiale pentru a stabili încrederea oamenilor în sistemul judiciar și în statul de drept și ar putea servi ca bază pentru reconciliere și coeziune socială', se arată în raport.
Misiunea ONU îndeamnă Kievul să desfășoare o anchetă imparțială și să identifice persoanele responsabile de incendiu. În același timp, misiunea își exprimă regretul pentru faptul că anumiți suspecți, în special cei responsabili cu menținerea ordinii în acea zi, au reușit să fugă în Rusia, unde au primit cetățenie rusă.
Relațiile între Ucraina și Rusia sunt extrem de tensionate după anexarea Crimeii, urmată de conflictul din estul separatist al țării, soldat cu aproape 13.000 de morți de la declanșarea sa în primăvara anului 2014. Kievul și Occidentul acuză Rusia că acordă sprijin militar rebelilor proruși, fapt negat de Moscova în pofida evidențelor.
Sursa:Agerpres