Ucraina: Ciprul susține că reprimă încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei
-
23 Aprilie 2023 14:18
Ciprul a anunțat că a luat măsuri severe împotriva persoanelor acuzate de Statele Unite și Marea Britanie că au ajutat oligarhi ruși să eludeze sancțiunile impuse Moscovei de la invazia Ucrainei, transmite Agerpres.
Comisarul pentru finanțe, Pavlos Ioannou, a declarat la postul național CyBC că activele persoanelor și entităților în cauză au fost înghețate.
La rândul său, cotidianul cipriot în limba greacă Phileleftheros a raportat că Bank of Cyprus, principala bancă a insulei, a "informat 4.000 de clienți cu pașapoarte rusești și care nu locuiesc într-o țară din UE că conturile lor urmează să fie închise".
Ciprul găzduiește de ani de zile o importantă comunitate rusă, în special la Limassol, pe coasta de sud, paradis pentru cetățenii ruși bogați.
Treisprezece finanțiști ciprioți sau cu dublă naționalitate au fost sancționați de Marea Britanie și Statele Unite pentru că au ajutat oligarhi ruși să-și ascundă bunurile în urma invaziei Ucrainei din februarie 2022.
Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Constantinos Letymbiotis, a afirmat săptămâna aceasta că Nicosia este hotărâtă să trimită în judecată orice cipriot acuzat de SUA și Marea Britanie că a permis unor oligarhi să evite sancțiunile.
Potrivit acestuia, președintele cipriot Nikos Christodoulides a contactat Washingtonul și Londra pentru a obține dovezi împotriva celor implicați, astfel încât să poată fi anchetați în țara lor.
Guvernatorul Băncii centrale a Ciprului, Constantinos Herodotou, a declarat în această săptămână că băncile cipriote au înghețat conturile celor 13 persoane acuzate și ale unui număr de companii cu sediul în Cipru.
În ultimii ani, autoritățile au închis, de asemenea, 43.000 de companii fictive și 123.000 de conturi bancare "suspecte", a adăugat el.
Doar 2,2% din toate depozitele bancare de pe insulă sunt în prezent deținute de ruși, potrivit guvernatorului.
Președintele Asociației baroului din Cipru, Christos Clerides, a declarat pentru CyBC că abordarea Statelor Unite și a Marii Britanii este "exagerată" și nu a fost adoptată de Bruxelles.
Marea Britanie și Statele Unite au anunțat pe 12 aprilie sancțiuni împotriva unor colaboratori apropiați ai oligarhilor ruși, printre care membrii ai anturajului lui Roman Abramovici și Alișer Usmanov, acuzați că i-au ajutat să-și ascundă bunurile.
Printre țintele acestor noi sancțiuni britanice se numără Demetris Ioannides și Christodoulos Vassiliades, doi cetățeni ciprioți. Potrivit Londrei, primul se află la originea structurilor offshore folosite de Roman Abramovici pentru a ascunde 760 de milioane de lire sterline (863 de milioane de euro) înainte de a fi sancționat în urma invaziei ruse a Ucrainei.