Ucraina: Cinci guvernatori și patru viceminiștri au fost demiși din funcție

  • 24 Ianuarie 2023 14:39
Ucraina: Cinci guvernatori și patru viceminiștri au fost demiși din funcție

Cinci guvernatori regionali și patru viceminiștri au fost demiși din funcție în Ucraina, a anunțat marți guvernul, citat de France Presse, după un scandal de corupție presupus în armată și în plină invaziei a țării de către Rusia, scrie Agerpres.

Potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlament, guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumi (nord) Dmitro Jivîtski, Herson (sud) Iaroslav Ianușevici și al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, își vor părăsi posturile.

Reznicenko a fost acuzat de mai multe media în noiembrie că a atribuit contracte de reparații de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa care lucrează ca antrenor de fitness.

Potrivit informațiilor apărute în presă, acest bărbat și colegii săi din regiunile Sumi, Herson și Zaporojie figurează în anchete judiciare, în timp ce demiterea lui Kuleba este legată de următoarea sa numire în cadrul administrației prezidențiale.

Guvernul i-a demis de asemenea pe viceministrul apărării Viaceslav Șapovalov - a cărui demisie a fost deja anunțată marți mai devreme -, pe cel al politicii sociale Vitali Muzîcenko și doi viceminiștri ai dezvoltării teritoriale, Ivan Lukeria și Viaceslav Negoda.

Anatoli Ivankevici și Viktor Vîșniov, ambii șefi adjuncți ai serviciului ucrainean de transport maritim și fluvial, au fost de asemenea revocați din posturile lor.

Aceste concedieri și demisii în cascadă intervin după dezvăluirile presei cu privire la prețuri umflate într-un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană, primul scandal de corupție izbucnit de la începutul războiului în cadrul Ministerului Apărării.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat luni seară o serie de "decizii legate de personal" pe fondul acestui scandal.

Cazurile de corupție erau ceva obișnuit înainte de invazia rusă a Ucrainei. Acest scandal intervine în momentul în care Kievul cere aliaților săi occidentali, al căror sprijin militar și financiar este crucial, să trimită sute de tancuri pentru a face față Moscovei, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău