Ucraina | Cinci ani de la protestele Euromaidan

  • 21 Noiembrie 2018 20:15
Ucraina | Cinci ani de la protestele Euromaidan

Ucraina a marcat miercuri cea de-a cincea aniversare a mișcării de protest Euromaidan, care a dus la înlăturarea de la putere a președintelui prorus Viktor Ianukovici, într-o schimbare de direcție a țării către Occident, informează dpa, potrivit Agerpres.

Succesorul lui Ianukovici, Petro Poroșenko, care a venit la putere cu promisiunea de a duce Ucraina în Uniunea Europeană (UE), a participat la ceremonia solemnă de la Kiev pentru omagierea celor peste 100 de oameni care și-au pierdut viețile în timpul protestelor din 2013-2014.

Poroșenko și soția lui, Marina, au îngenunchiat în fața unei cruci ortodoxe în timpul ceremoniei, alături de premierul Volodymyr Groysman și președintele parlamentului Andriy Parubiy.

"Astăzi Ucraina celebrează a cincea aniversare a Revoluției Demnității - Euromaidan - protestul pașnic pentru viitorul nostru european", a declarat Poroșenko, într-un discurs separat susținut în regiunea nordică Jitomir. "Demnitatea și libertatea nu sunt pentru ucraineni simple cuvinte. Pentru poporul nostru acesta este sensul vieții în decursul tuturor acestor secole. Lupta pentru pământul nostru, pentru neatârnare, pentru independență", a spus el.

Mișcarea de protest, care a avut loc în Piața Independenței din Kiev (Maidan Nezalejnosti în ucraineană), a durat mai multe luni, până în februarie 2014, când Ianukovici a fost destituit prin vot parlamentar.

Autoritățile ucrainene l-au acuzat pe Ianukovici că le-a ordonat forțelor de ordine să tragă în protestatari. Viktor Ianukovici a fugit în Rusia.

Relațiile dintre Ucraina și Rusia vecină se află la cel mai scăzut nivel din toate timpurile în condițiile în care Ucraina își continuă cursul independent față de fostul său conducător sovietic, Moscova.

Rusia a reacționat la destituirea lui Ianukovici prin anexarea Peninsulei Crimeea din sudul Ucrainei, veche bază a Flotei Ruse de la Marea Neagră.

În același timp, un conflict separatist prorus a izbucnit în cele mai estice două regiuni ale Ucrainei, lângă frontiera cu Rusia. Mai mult de 10.000 de oameni au fost uciși până acum în acest conflict, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău