Ucraina cere comunității internaționale ”să forțeze” Rusia să părăsească centrala nucleară de la Zaporojie

  • 06 August 2022 11:00
Ucraina cere comunității internaționale ”să forțeze” Rusia să părăsească centrala nucleară de la Zaporojie

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat cu fermitate vineri acțiunile trupelor ruse pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei) și a cerut comunității internaționale "să ia măsuri imediate pentru a forța Federația Rusă să părăsească centrala" nucleară din Zaporojie și să "o transfere sub controlul Ucrainei în interesul securității lumii întregi", relatează agenția de presă Ukrinform.

MAE ucrainean subliniază într-un comunicat că pe fondul unei declarații video cinice a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, la Conferința de evaluare a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP) despre lipsa intențiilor Moscovei de a folosi arme nucleare în UcrainaRusia a recurs la numeroase provocări la această centrală nucleară.

"Consecințele posibile ale unei lovituri asupra unui reactor aflat în funcțiune sunt echivalente cu utilizarea unei bombe atomice", avertizează MAE ucrainean în același comunicat.

Ucraina a acuzat vineri forțele ruse de tiruri de artilerie în apropierea unui reactor nuclear al centralei atomo-electrice din Zaporojie, aflată sub ocupația forțelor ruse de la începutul invaziei, relatează ziare.com

"Trei lovituri au fost semnalate vineri seara în apropierea unuia dintre reactoarele nucleare", a anunțat pe Telegram compania de stat ucraineană Energoatom care administrează centralele nucleare ale țării. "Există riscul unor scurgeri de hidrogen și de emisii de substanțe radioactive. Pericolul izbucnirii unui incendiu este ridicat", potrivit aceleiași surse, care nu a raportat deocamdată eventuale victime.

Contactată de AFP, Energoatom nu a fost disponibilă pentru comentarii vineri seara.

O linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanșând oprirea unuia dintre reactoarele centralei, cea mai mare din Europa.

Potrivit Energoatom, responsabili ai societății ruse, Rosatom, "au părăsit în grabă situl înaintea atacului".

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marți că situația este "volatilă" la centrala din Zaporojie și devine "tot mai periculoasă de la o zi la alta".

La sfârșitul lunii iulie, Ucraina a acuzat Rusia că stochează arme grele și muniții în spațiul centralei nucleare.

În timpul preluării centralei, la începutul lunii martie, armata rusă deschisese focul asupra clădirilor sitului, generând deja riscul unui accident nuclear major, amintește AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău