Ucraina: Blinken pledează pentru ''calea diplomatică'' într-o convorbire cu Lavrov, care insistă pentru răspunsuri ''concrete''

  • 18 Ianuarie 2022 19:00
Ucraina: Blinken pledează pentru ''calea diplomatică'' într-o convorbire cu Lavrov, care insistă pentru răspunsuri ''concrete''

Secretarul de stat american Antony Blinken a pledat pentru "calea diplomatică" în rezolvarea crizei dintre Rusia și Ucraina, în cursul unei discuții telefonice marți cu omologul său rus Serghei Lavrov, în timp ce șeful diplomației ruse a cerut răspunsuri "concrete" la exigențele formulate de Rusia privind asigurarea securității sale și prezentate cu prilejul negocierilor de săptămâna trecută, relatează AFP, citând ministerele de externe din cele două țări.

Antony Blinken a "subliniat importanța de a continua pe cale diplomatică dezamorsarea tensiunilor generate de acumularea profund îngrijorătoare de trupe rusești în și în jurul Ucrainei", afirmă într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, înaintea de plecarea secretarului de stat american, marți, într-o vizită la Kiev, scrie Agerpres.

"Secretarul de stat a reiterat angajamentul de neclintit al SUA față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a subliniat că orice discuție cu privire la securitatea europeană trebuie să includă și aliații Statelor Unite din cadrul NATO și partenerii europeni, între care Ucraina", a menționat Ned Price.

Rusia așteaptă din partea SUA răspunsuri "concrete" la cererile sale formulate în cadrul discuțiilor de săptămâna trecută asupra crizei ucrainene, i-a spus marți șeful diplomației ruse omologului său american.

În cursul convorbirii telefonice cu Antony Blinken, Serghei Lavrov a cerut "comentarii concrete, articol cu articol" și "în cel mai scurt timp posibil" cu privire la cele două proiecte de tratate prezentate de Moscova, cerând în special angajamentul NATO de a nu se mai extinde în Est, declară Ministerul de Externe rus într-un comunicat, citat de AFP.

În aceeași discuție telefonică, Lavrov a discutat cu Blinken despre posibilitatea unor noi contacte în curând, a indicat MAE rus, conform Reuters.

Ziarul rus Kommersant a informat marți că ministrul de externe rus și secretarul de stat american au convenit să se întâlnească vineri la Geneva, dar nici Moscova, nici Washingtonul nu a confirmat această informație deocamdată.

Semn al unei intense activități diplomatice, Departamentul de Stat a anunțat că după vizita sa miercuri în Ucraina, Blinken va merge la Berlin pentru discuții cu Regatul Unit, Franța și Germania cu privire la Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă, marți, cu omologul său german Annalena Baerbock, Serghei Lavrov a spus că Moscova așteaptă răspuns din partea Occidentului la cererile Rusiei cu privire la garanții de securitate, între care anjagamentul în scris al NATO că nu se va extinde în Est, înaintea reluării negocierilor cu privire la criza geopolitică care amenință să degenereze într-un conflict în Ucraina.

În afară de un tratat în scris, constrângător din punct de vedere juridic, că NATO nu se va mai extinde în Est, în specia în Ucraina și Georgia, Rusia a cerut SUA și aliaților lor să renunțe la a mai efectua manevre și desfășurări militare în Europa de Est.

Aceste cereri sunt considerate inacceptabile de către Occident, care dorește totuși să continue discuțiile cu Moscova pentru a evita un conflict armat cu consecințe imprevizibile.

Aceste discuții intervin într-un context de tensiuni amplificate legate de Ucraina, Kievul și aliații săi occidentali acuzând Rusia că a comasat trupe la frontiera sa în vederea unei posibile agresiuni împotriva țării vecine.

Rusia dezminte că are intenții belicoase, dar a formulat o serie de cereri despre care a spus că sunt necesare pentru a-i garanta securitatea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău