Ucraina avertizează că trupele rusești din Donbas și-au ridicat nivelul de alertă

  • 23 Noiembrie 2021 13:37
Ucraina avertizează că trupele rusești din Donbas și-au ridicat nivelul de alertă

Ministerul ucrainean al apărării a avertizat marți că forțele militare din estul Ucrainei controlate de Rusia își ridică nivelul de alertă și că au efectuat exerciții pe scară largă, relatează agenția Reuters, citat de hotnews.ro.

Kievul și țări membre NATO și-au exprimat recent îngrijorările față de mișcările de trupe rusești din apropierea granițelor Ucrainei, afirmând că acestea deschid calea unei escaladări militare subite.

Rusia afirmă că nu are astfel de planuri și a acuzat Ucraina și Statele Unite de „amplificarea artificială” a tensiunilor.

Separatiștii susținuți de Rusia din regiunea Donbas aflată în estul Ucrainei au luptat împotriva trupelor ucrainene încă din 2014, după anexarea Crimeei de către Moscova. Ucraina afirmă că peste 14.000 de persoane au murit din cauza conflagrației.

Ministerul apărării de la Kiev a avertizat într-un comunicat remis marți că Moscova „a crescut nivelul de pregătire pentru luptă a forțelor de ocupație rusești din teritoritoriile ocupate temporar Donetsk și Luhansk”.

Exercițiile care au început marți au vizat inclusiv mobilizarea rezerviștilor, potrivit aceluiași comunicat.

Ar putea Rusia ataca din nou Ucraina?


Agenția de informații externe a Rusiei a comparat luni actualele tensiuni cu Ucraina cu cele care au dus la invadarea Georgiei în 2008, conflict în urma căruia trupe rusești au rămas staționate în 20% din teritoriul țării caucaziene.

Oficialii americani au declarat pentru agenția Reuters că deocamdată nu este clar ce plan de acțiuni urmează să pună în aplicare președintele rus Vladimir Putin. Ei au precizat că nu se așteaptă la un atac iminent însă că mutările Rusiei indică o escaladare a crizei.

Publicația Military Times a avertizat însă în cursul weekendului că Rusia s-ar pregăti să atace Ucraina până la sfârșitul lunii ianuarie a anului viitor, citându-l pe directorul agenției de informații militare a Ucrainei.

Oficialii din Statele Unite speră însă ca Washingtonul să poată evita un conflict prin construirea unui consens internațional cu privire la amenințare care să amenințe Moscova cu noi sancțiuni dure în cazul unui atac.

Kremlinul a afirmat anterior că presa americană duce o campanie de dezinformare privind intențiile sale în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău