Ucraina atinge în aprilie nivelul exporturilor de dinaintea războiului. Kievul salută rolul pozitiv al Republicii Moldova și României

  • 02 Mai 09:12
Ucraina atinge în aprilie nivelul exporturilor de dinaintea războiului. Kievul salută rolul pozitiv al Republicii Moldova și României

Ucraina a exportat un volum record de peste 13 milioane de tone de marfă în aprilie 2024, depășind cifrele din februarie 2022. Exporturile din aprilie au atins 3,3 miliarde de dolari, potrivit cotidianului ucrainean Pravda.

„Măsurile luate de guvernul ucrainean împreună cu partenerii noștri internaționali pentru a restabili și a crește exporturile dau rezultate excelente. Am atins un volum record de exporturi de 13,1 milioane de tone în aprilie – a fost pentru prima dată de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina”, potrivit ministerului ucrainean al Economiei, scrie G4Media.

Iulia Sviridenko, prim-viceprim-ministru al Ucrainei și ministru al Economiei, a precizat că volumul exportat în luna aprilie “este cu 1,3 milioane de tone mai mult decât în martie” și “mai mult decât a exportat Ucraina în februarie 2022”.

Sviridenko a precizat că majorarea exporturilor a fost influențată, în special, de deschiderea unui coridor maritim alternativ în vara anului trecut, care a permis Ucrainei să exporte cereale și metale, printre altele.

„Programul de asigurare a navelor UNITY, creat împreună cu guvernul britanic și un grup de companii de asigurări, contribuie, de asemenea, la perspectivele de punere în aplicare a potențialului de export al Ucrainei. Extinderea capacității liniilor de solidaritate, în primul rând cu Republica Moldova și România, precum și îmbunătățirea condițiilor de transport feroviar de mărfuri către porturile dunărene au avut un impact pozitiv asupra exporturilor”, a adăugat ministerul.

În luna februarie, coridorul maritim ucrainean, creat de marina ucraineană, a exportat o cantitate record de 8 milioane de tone de marfă, ceea ce a dus volumul total al exporturilor de la începutul funcționării coridorului de cereale la 28 de milioane de tone.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
19
Sun
19
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Arhivă Radio Chișinău