Ucraina | Armata a efectuat exerciții cu rachete Javelin în apropierea regiunii separatiste

  • 22 Decembrie 2021 18:59
Ucraina | Armata a efectuat exerciții cu rachete Javelin în apropierea regiunii separatiste

Forțe militare ucrainene au efectuat exerciții de luptă cu rachete antitanc Javelin, de fabricație americană, într-o zonă de conflict cu separatiștii în estul țării, pe fondul amplificării tensiunilor cu Rusia, a relatat miercuri postul de televiziune ucrainean Dom, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Ucraina, care aspiră la aderarea la NATO, a primit începând din 2018 o serie de transporturi de muniții și de rachete Javelin fabricate în SUA, declanșând critici din partea Moscovei.

Kievul acuză Moscova că masează zeci de mii de militari în pregătirea unei posibile ofensive, alimentând temeri că un conflict mocnit din regiunea Donbas ar putea degenera într-un război deschis între cei doi vecini.

Rusia, care neagă orice plan de atac și acuză Ucraina și SUA de comportament destabilizator, a cerut garanții de securitate împotriva extinderii spre est a NATO.

Potrivit unei știri Interfax de miercuri, Rusia a întreprins propriile sale exerciții militare în apropiere. Avioane de luptă SU-30 și bombardiere SU-24 din Flota Mării Negre au efectuat exerciții de realimentare aeriană deasupra peninsulei Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

În jur de 20 de piloți au efectuat misiuni complexe de zbor, care au inclus realimentare la altitudini variind între 2.000 și 6.000 de metri, la viteze de circa 600 km/h, a transmis Flota Mării Negre, citată de Interfax.

Secretarul Consiliului național de securitate și apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a afirmat miercuri că 122.000 de militari ruși se află la 200 km de frontiera cu Ucraina.

Săptămâna trecută, el a declarat pentru Reuters că Rusia va avea nevoie de cel puțin 500.000-600.000 de soldați la frontieră 'spre a păstra situația sub control în cazul unei ofensive'.

El a mai spus că Rusia și-ar putea crește numărul de efective foarte rapid și în orice moment, dar ar avea nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a aduce la graniță trupe suficiente pentru a declanșa o invazie.

Ucraina se află în centrul unor consultări între Aliații occidentali și Rusia, căreia i s-a cerut să înceapă negocieri în așa-numitul format Normandia (Rusia, Ucraina, Germania și Franța).

Dialogul cu Moscova este necesar, fie în formatul Normandia, fie prin discuții la Consiliul NATO-Rusia, a afirmat miercuri șefa diplomației germane, Annalena Baerbock.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,6 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău