Ucraina are nevoie de silozuri temporare pentru a depozita noua recoltă de cereale

  • 14 Iunie 2022 19:46
Ucraina are nevoie de silozuri temporare pentru a depozita noua recoltă de cereale

Statele europene vor lua în considerare furnizarea temporară de hambare Ucrainei, care se confruntă cu un deficit de silozuri pentru noua recoltă de cereale, a anunțat marți Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Anterior, un oficial de la Ministerul Agriculturii declarase pentru Reuters că în toamnă, când se încheie recoltarea porumbului, deficitul de capacitate de stocare ar putea ajunge până la 15 milioane de tone, scrie Agerpres.

Marți, adjunctul ministrului Agriculturii, Markian Dmitrasevici, a afirmat: "Avem urgent nevoie să echipăm depozitele de cereale - structuri modulare și saci de plastic".

"Guvernele UE vor lua în considerare livrarea către Ucraina a unor astfel de facilități temporare de stocare, deciziile vor ajuta la prezervarea semnificativă a recoltei și asigurarea aprovizionării viitoare cu cereale a piețelor mondiale", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. În comunicat nu se specifică care sunt statele membre UE implicate și cânt de avansate sunt discuțiile.

Autoritățile de la Kiev au avertizat că anul acesta recolta sa ar putea scădea la aproximativ 65 milioane de tone de cereale și oleaginoase, de la 106 milioane de tone în 2021, din cauza invaziei rusești.

În mod normal, Ucraina este un mare cultivator mondial de cereale și oleaginoase, însă exporturile sale au scăzut semnificativ după data de 24 februarie, când a început invazia rusă. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autoritățile de la Kiev încearcă să crească exporturile de produse agricole pe cale rutieră, feroviară și fluvială.

Scăderea producției și exporturilor ucrainene de cereale și oleaginoase a declanșat temeri referitoare la o criză alimentară mondială, iar războiul din Ucraina, precum și sancțiunile occidentale impuse Rusiei, au dus la creșterea explozivă a prețurilor la cereale, ulei de gătit, îngrășăminte și energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău