Ucraina ar putea refuza observatorii APCE la alegerile parlamentare, după revenirea Rusiei în organizație

  • 26 Iunie 2019 12:52
Ucraina ar putea refuza observatorii APCE la alegerile parlamentare, după revenirea Rusiei în organizație

Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a declarat că, dacă Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) confirmă drepturile delegației ruse, Rada Supremă de la Kiev și-ar putea retrage invitația adresată APCE în vederea participării observatorilor acestei organizații la alegerile parlamentare care vor avea loc în Ucraina luna viitoare.

 "Dacă APCE confirmă autoritatea delegației rusești, atunci aș chema invitația APCE de a participa la monitorizarea alegerilor noastre parlamentare. "APCE cu deputați ruși și APCE fără deputați ruși sunt două chestii total diferite" - a subliniat Klimkin, adăugând că "nu mai avem încredere în această Adunare".

"În cele din urmă, cine sunt acești oameni să ne învețe democrația, după ce au permis Federației Ruse să se întoarcă la APCE? Cine dorește cu adevărat poate să participe (ca observatori electorali, n.red) ca parte a misiunilor bilaterale de monitorizare. Dar noi nu mai avem încredere în această Adunare.

Și avem dreptul să nu mai avem încredere" - a scris pe Facebook ministrul de externe al Ucrainei. Pavlo Klimkin a amintit că, la începutul lunii ianuarie, i-a trimis o scrisoare directorului Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, în care a subliniat foarte clar că "Ucraina nu va accepta cererile de înregistrare a observatorilor ruși prin intermediul OSCE". "Mă bucur că, în final, toți au reacționat cu înțelegere față de această poziție a noastră" - a remarcat ministrul.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău