Ucraina ar putea primi noi sisteme de apărare aeriană. Iron Dome ar putea fi una dintre opțiuni
-
15 Septembrie 2021 14:49
De la preluarea mandatului, administrația Biden a menținut sprijinul militar – echipamente și instruire militară – către armata ucraineană. Bugetul militar al SUA pentru anul în curs prevede alocarea a 275 de milioane de dolari pentru sprijinul militar acordat Ucrainei – cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. Iar, la începutul acestei luni, cu ocazia vizitei în SUA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit asigurări din partea Washingtonului că vor fi alocate 60 de milioane de dolari drept sprijin militar suplimentar pentru Ucraina.
După cum relatează recent publicația Politico, citată de Defenseromânia.ro, unii membrii ai Congresului SUA încearcă să facă mai mult pentru sprijinirea Ucrainei și au inclus un amendament atașat la proiectul de lege pentru apărare din 2022 care ar oferi posibilitatea administrației Biden să vândă sau să transfere noi sisteme de apărare aeriană și antirachetă către Ucraina, inclusiv posibilitatea de a trimitere o baterie a sistemului israelian de apărare aeriană Iron Dome, recent achiziționată de SUA și operată în prezent de US Army.
Inclus în versiunea proiectului de lege privind politica de apărare pentru 2022 – elaborată de Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Camerei Reprezentanților – este un amendament care solicită Pentagonului să prezinte Congresului un raport care să prezinte opțiunile pentru o posibilă vânzarea sau transfer către Ucraina a „sistemelor existente” (cel mai probabil să referă la Iron Dome), care probabil nu vor fi utilizate prea curând de Armata SUA.
Publicația Politico susține că sugestia vânzării sau trimiterii de noi sisteme de apărare aeriană în Ucraina ar crește probabil tensiunile cu Rusia – țară care desfășoară din 2014 un război proxy în estul Ucrainei. Sursa citată precizează că Moscova ar putea considera un astfel de transfer în apropierea granițelor sale drept o provocare, mai ales dacă ținem cont de faptul că Rusia s-a tot plâns de-a lungul timpului că sistemul american de apărare antirachetă din România [Sistemul Antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu care este pur defensiv] ar putea fi folosit în scopuri ofensive, acuzație pe care SUA și NATO au respins-o categoric.
Informația privind posibilitatea desfășurării de către SUA a unor sisteme de apărare antirachetă pe teritoriul Ucrainei este confirmată și într-un comunicat de presă, emis astăzi de către Administrația Prezidențială de la Kiev.
’’Datorită acordurilor care au fost încheiate în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în Statele Unite ale Americii, Ucraina ar putea primi noi sisteme de apărare aeriană și antirachetă, în special sistemul Iron Dome’’ se precizează în primele rânduri ale comunicatului de presă.
De ce sisteme Iron Dome?
În baza unui acord semnat în 2019, Israel a vândut două baterii Iron Dome către Statele Unite, prima fiind livrată la sfârșitul anului 2020 și a două în ianuarie 2021. De atunci, armata SUA a lucrat pentru a integra Iron Dome în sistemul său stratificat de apărare antiaeriană.
Israelul este interesat să vândă Iron Dome în străinătate, în special câte SUA, dar fără să ofere acces la o parte din secretele tehnologice care fac ca acest sistem să fie unic. În martie 2020, armata SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nu a primit acces la codul sursă al sistemului Iron Dome. SUA au precizat atunci că, Iron Dome nu poate fi parte a sistemului integrat de comandă pentru apărare aeriană și antirachetă (America’s Integrated Battle Command System – ICBS), ceea ce face achiziția puțin probabilă.
Oficialii armatei solicitaseră „codul sursă” al sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome, care furniza informații de natură tehnică, dar Israelul a refuzat să furnizeze codul care detaliază modul în care funcționează sistemul - o componentă necesară pentru integrarea sistemelor de apărare ale celor două țări.
Acest refuz al Israelului i-a făcut, la momentul respectiv, pe mulți analiști militari să atragă atenția că această decizie va cantări foarte mult în decizia Statelor Unite de achiziționa sau nu mă multe sisteme Iron Dome.
Nu este prima dată când este vehiculată posibilitatea ca Ucraina să achiziționeze un sistem Iron Dome
Nu este prima dată când în mass-media internațională apare informația ca Ucraina vrea un sistem performant de apărare antirachetă, iar Iron Dome este unul dintre sisteme despre care Ministerul ucrainean al Apărării se interesează.
În luna mai, ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Țăran, a declarat că ministerul pe care îl conduce a lansat, începând cu anul 2020, mai multe inițiative care își propun crearea unei apărări antirachetă eficiente pentru Ucraina.
Andrii Taran a precizat, la momentul respectiv, că Ucraina analizează posibilitatea achiziționării unui sistem antirachetă de tip Iron Dome („Cupola de Fier”). Țăran a precizat că ministerul ucrainean al Apărării a început anul trecut derularea mai multor programe pentru a crea un sistem eficient de apărare antirachetă în Ucraina.
În iunie, precizam într-o altă analiză, care trata un subiect similar, că primăria orașului ucrainean Mariupol caută să cumpere din Israel un sistem de apărare antirachetă Iron Dome, pentru a proteja aeroportul și spațiul aerian al orașului.
Viceprimarul orașului, Serghei Zaharov, a declarat într-un interviu acordat presei locale că redeschiderea spațiului aerian și protejarea acestuia, precum și refacerea și modernizarea infrastructurii sunt două dintre principalele obiective care trebuie atinse pentru redeschiderea aeroportului Mariupol.
„Pentru securitate, israelienii folosesc sistemul de apărare tactic Iron Dome. Putem adopta, de asemenea, această practică și deja am pus bazele în acest domeniu și suntem conștienți de pașii care trebuie făcuți", a spus la momentul respectiv Zakharov.
Anterior, analizând toate aceste intenții ale unor oficiali ucraineni, a precizat că acest demers vine ca urmare a faptului că Ucraina se teme că forțele separatiste pro-ruse din Donbas pot întreprinde în viitorul apropiat un atac masiv cu rachete.
Personal consider că este puțin probabil ca Ucraina să cumpere din Israel sistemele Iron Dome - unitatea de lansare - ci doar componenta radar, după modelul Slovaciei, Cehiei și Ungariei. Ucraina nu poate cumpăra sistemul Iron Dome, deoarece acestea nu este disponibil la export, iar pentru un posibil transfer, chiar și temporar, Statele Unite ar trebui să poarte discuții cu statul Israel.
Excepție de la această regulă fac Statelor Unite, deoarece compania americană Raytheon - dezvoltatorul sistemului Patriot - a participat și la dezvoltarea lui Iron Dome.