Ucraina ar putea închide granița cu R. Moldova, dacă la guvernare vor veni partide pro-ruse. Ambasadorul Șevcenko: „Cred că ar fi firesc”

  • 05 Iunie 13:48
Ucraina ar putea închide granița cu R. Moldova, dacă la guvernare vor veni partide pro-ruse. Ambasadorul Șevcenko: „Cred că ar fi firesc”

Ucraina ar putea închide hotarul cu Republica Moldova, în cazul în care partidele pro-ruse, care pledează pentru un parteneriat strategic cu Federația Rusă, vor ajunge la guvernare. Declarația a fost făcută de ambasadorul ucrainean în țara noastră, Marko Șevcenko, în cadrul unei emisiuni televizate.

„Pentru că mandatul meu este pe sfârșit, voi spune un pic mai mult și mai puțin diplomatic. Haideți să facem un exercițiu de imaginație. Ucraina se află într-un război sângeros cu Federația Rusă. Și iată în Republica Moldova vine la conducere un partid care spune că Rusia trebuie să fie partenerul nostru strategic, al R. Moldova. Aceste partide obțin majoritatea în Parlament și formează guvernarea. Care va trebuie să fie reacția Ucrainei? De exemplu, în 2022, când doar s-a începutul războiul, una din primele decizii luate de Kiev a fost să închidă frontiera cu Transnistria, pentru că este controlată de Rusia. Această frontieră este închisă și acum. Cred că ar fi firesc să ne așteptăm că dacă la conducere va veni un partid care va milita pentru un parteneriat strategic cu Rusia, asta înseamnă că Rusia se întoarce în Moldova. Pasul firesc pe acre îl va face Ucraina este să-și întărească apărarea deja pe toată lungimea frontierei”, a declarat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, potrivit Radio Moldova.

Marko Șevcenko declară că, în cazul în care scenariul va deveni realitate, Ucraina și-ar putea închide frontierele cu Republica Moldova fie pentru traficul cu mărfuri, fie pentru circulația oamenilor. Diplomatul nu a exclus că Kievul ar putea decide să-și închidă frontiera inițial anume pentru populație, în condițiile în care ar reprezenta cel mai mare pericol pentru securitatea statului.

Amintim că Ucraina a închis segmentul de frontieră pe care îl are cu regiunea transnistreană pe fondul invaziei rusești din Ucraina și aplicarea legii marțiale pe teritoriul acestei țări, în februarie 2022, la câteva zile de la începutul războiului. Decizia a fost luată la acea vreme în contextul în care în stânga Nistrului staționează trupe rusești și paramilitare. Temerea era că acestea s-ar putea activa în cazul unei joncțiuni militare cu trupele ruse care vor încerca cucerirea orașului Odesa aflat la câțiva zeci de kilometri de regiunii transnistrene.

Timp de doi ani de război, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de pretinse provocări în apropierea hotarului cu regiunea transnistreană. „Ministrul de externe” nerecunoscut de la Tiraspol a declarat anterior că „regiunea transnistreană nu poate fi o amenințare nici pentru Chișinău, nici pentru Ucraina”.

Precizăm că Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), staționat fără acceptul Chișinăului în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova, numără în jur de 2500 de militari ruși. Chișinăul cere constant retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană, însă Moscova și administrația de la Tiraspol spun că prezența acestui contingent este necesară pentru paza depozitelor de muniții de la Cobasna și menținerea misiunii de pacificare de pe Nistru, condusă de Federația Rusă.

La scurt timp de la alegerea sa în calitate de președinte al țării, Maia Sandu a declarat că Rusia trebuie să-și retragă GOTR din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE și ONU. Cererea, reiterată și de alți oficiali de la Chișinău, nu a fost respectată, însă, de Kremlin.

Reamintim că, în această toamnă, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE. Oamenii vor fi chemați la urne și anul viitor, când vor trebui să aleagă viitorul Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,03 m/s
Tue
27
Wed
24
Thu
22
Fri
23
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău