Ucraina anunță schimbul a 215 prizonieri militari, printre care șefi ai apărării de la Azovstal

  • 22 Septembrie 2022 08:00
Ucraina anunță schimbul a 215 prizonieri militari, printre care șefi ai apărării de la Azovstal

Ucraina a anunțat miercuri schimbul cu Rusia a 215 militari, printre care șefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, simbol al rezistenței la invazia rusă, scrie AGERPRES.

"Am reușit să eliberăm 215 de persoane", cel mai mare schimb de la începutul invaziei ruse în februarie, a declarat la televiziune șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak.

Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv fostul deputat Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare în Ucraina, a precizat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în mesajul său zilnic.

"În schimb, am dat 55 de persoane care nu merită nici regret, nici simpatie", cei care "au luptat împotriva Ucrainei și cei care au trădat-o", a spus el.

În cadrul acestei "operațiuni pregătite de mult timp", cinci comandanți militari, "supereroi", printre care șefi ai apărării de la Azovstal, au fost transferați în Turcia, a subliniat Volodimir Zelenski.

Negocierile privind schimbul lor au fost "cele mai lungi, cele mai dificile", a adăugat președintele ucrainean.

Aceste persoane vor rămâne în Turcia "în siguranță absolută și în condiții confortabile" până la "sfârșitul războiului", dar își vor putea întâlni familiile acolo, în baza unui acord cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit șefului statului ucrainean.

În total, 188 de "eroi de la Azovstal și Mariupol", printre care 108 militari din regimentul Azov, au fost schimbați, a spus el. "Vom face totul pentru a-i salva pe toți cei aflați în captivitate în Rusia", a promis Volodimir Zelenski, potrivit căruia printre prizonierii schimbați se numără și femei însărcinate.

Zece prizonieri de război străini - cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez și un croat - al căror transfer din Rusia în Arabia Saudită mai devreme în cursul zilei, ca parte a unui schimb între Moscova și Ucraina a fost anunțat de diplomația saudită, fac parte din acest schimb, potrivit președintelui Zelenski.

Ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului, baricadați în uriașa oțelărie Azovstal, la Marea Azov, s-au predat forțelor ruse între 16 și 20 mai, după trei luni de lupte intense, reamintește AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău