Ucraina anunță că va prelua controlul regiunilor separatiste după declarația privind „Malorossia”

  • 18 Iulie 2017 15:02
Ucraina anunță că va prelua controlul regiunilor separatiste după declarația privind „Malorossia”

La anunțul liderilor autoproclamatei DNR privind înființarea noului stat „Malorossia” cu capitala la Donețk, președintele ucrainean Petro Poroșenko a răspuns lcă Ucraina intenționează să recâștige controlul asupra Donbasului și Crimeei.

Declarația lui Poroșenko este citata pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Sveatoslav Țegolko: „Novorossia a fost îngropată. Ucraina va restabili suveranitatea asupra Donbasului și a Crimeei”, relatează Pagina de Rusia.

Totodata, Kievul a anunțat despre intenția Grupului de contact trilpartit privind Ucraina de a discuta declaratia lui Zaharcenko, liderul DNR, la întâlnirea de mâine de la Minsk. „Anunțul de astăzi al lui Zaharcenko practic blocheaza tot procesul de negociere. Indiferent care este ordinea de zi stabilita de OSCE, vom începe discuția noastră cu această afirmație a lui Zaharcenko“ – a declarat Evgenhi Marciuk, reprezentantul Ucrainei în subgrupul privind securitatea. Postul tv „112 Ukraina“ sustine ca, în opinia lui Marciuk declaratia înseamnă că nu mai au „nimic de vorbit”.

Oficialul ucrainean a sugerat că pe fondul anunțului privind înființarea „noului stat”, Rusia va încerca să blocheze procesul de la Minsk. „Aștept acum în legătură cu noile circumstanțe mișcări din partea rusă care sa blocheze tot procesul de negocieri de la Minsk, dar ei vor face acest lucru ca si cum nu au nicio legatura cu anunțul lui Zaharcenko“ – a mai spus Marciuk.

Oficialii rusi din esalonul doi de putere au salutat anuntul liderului separatistilor din Donekt. Vicepresedintele Dumei de Stat din Rusia, Petr Tolstoi, susține că formarea ”Malorossiei” este o „măsură așteptată de mult, dar amanata din diverse motive. Acum au luat această decizie… Vointa locuitorilor (din aceste „republici”) a fost exprimata și este clar că, în situația actuală, in care autoritatile ucrainene refuza orice negocieri, această știre era de așteptat“ – a conchis deputatul rus.

La rândul său, președintele Comitetului Dumei pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov a precizat că decizia privind înființarea noului stat nu reflecta acordul de la Minsk. „Pe de o parte, Rusia va cere respectarea acordurilor de la Minsk, dar, în același timp, omeneste îl înțeleg pe Zaharcenko,“ – a spus parlamentarul.

Kalașnikov a precizat că nu poate susține decizia în calitate de șef al Comitetului Dumei: „dar, ca om, membru al partidului comunist, în calitate de deputat, am cerut de mult timp ca Rusia să recunoască aceste state (DNR și LNR).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău