Ucraina anunță că poate exporta trei milioane de tone de cereale din porturile sale, în septembrie

  • 16 August 12:41
Ucraina anunță că poate exporta trei milioane de tone de cereale din porturile sale, în septembrie

Ucraina poate exporta în septembrie trei milioane de tone de cereale din porturile sale, a anunțat marți Iuri Vaskov, adjunctul ministrului Infrastructurii. El a adăugat că în viitor, țara ar putea exporta lunar patru milioane de tone de cereale.

Kievul a primit  solicitări pentru ca 30 de nave să vină în Ucraina în următoarele două  săptămâni pentru a exporta cereale, a precizat Vaskov, citat de  Agerpres.  

De la debutul invaziei rusești din 24 februarie, exporturile de cereale  ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea  Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost  închise de o blocadă rusească. 

În acest context, prețurile alimentelor  au crescut la nivel global și au apărut temeri că aprovizionarea cu  alimente în țări din Africa și Orientul Mijlociu va fi întreruptă.  

La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea  porturilor ucrainene și plecarea primelor nave care să transporte  cereale.   

În total, 14 nave au plecat din Ucraina în ultimele două săptămâni, după  acordul semnat în 22 iulie la Istanbul privind instaurarea unor culoare  securizate care să permită exportul de cereale blocate în Ucraina.  

Până acum majoritatea cargourilor care au plecat din porturile ucrainene  au avut la bord cereale care sunt destinate să fie folosite ca nutreț  pentru animale sau pentru producția de biocombustibili.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
20,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău