Ucraina anunță că negociază cu Kremlinul și separatiștii pro-ruși retrageri de trupe și un schimb de prizonieri

  • 10 Decembrie 2020 20:30
Ucraina anunță că negociază cu Kremlinul și separatiștii pro-ruși retrageri de trupe și un schimb de prizonieri

Ucraina a anunțat joi că discută despre un schimb de prizonieri și despre noi retrageri de trupe cu Kremlinul și separatiștii pro-ruși din estul țării, acuzând în același timp Moscova că blochează procesul de pace, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Activitatea Ucrainei" a arătat "că noi avem tot interesul pentru pace și că Rusia blochează aplicarea acordurilor" încheiate în cadrul unui summit cvadripartit de la Paris din urmă cu un an, a declarat președintele Volodimir Zelenski, citat într-un comunicat oficial.

Autoritățile ucrainene sunt gata să treacă la noi retrageri de trupe în mici sectoare ale frontului, la operațiuni de deminare, precum și la un nou schimb de prizonieri cu separatiștii, a adăugat Zelenski, fără a furniza informații suplimentare.

"Negocierile continuă" pe această temă între Moscova, Kiev și OSCE, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a președintelui, Iulia Mendel. "Am transmis listele de persoane pentru schimb" și "vom face tot posibilul" ca acesta să poată avea loc până la sfârșitul anului, a adăugat ea.

În decembrie 2019, Volodimir Zelenski și omologul său rus Vladimir Putin, sub medierea președintelui francez Emmanuel Macron și a cancelarului german Angela Merkel, au participat la un summit în format "Normandia" la Paris, care a permis câteva progrese timide în procesul de pace.

Cei patru lideri au convenit să se întâlnească din nou, dar pandemia de coronavirus, apoi absența progreselor în aplicarea deciziilor anunțate au lăsat în suspensie organizarea unui nou summit.

Războiul cu separatișrii pro-ruși din Ucraina s-a soldat cu peste 13.000 de morți și aproape 1,5 milioane de strămutați de la declanșarea sa, în 2014.

Acordurile de pace semnate la Minsk în 2015 au permis o reducere considerabilă a violențelor, dar soluționarea politică a conflictului nu a avansat între timp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău