Ucraina anchetează deportarea în Rusia a peste 200.000 de copii ca posibil genocid
-
03 Iunie 2022 17:23
Procurorii care investighează cazuri de crime de război din Ucraina analizează acuzațiile de deportare forțată a copiilor în Rusia și încearcă să argmenteze o acuzație de genocid, a declarat procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, scrie Reuters, potrivit DIGI24.
Dreptul internațional califică deportarea forțată în masă a persoanelor în timpul unui conflict drept crimă de război. "Transferul cu forța a copiilor" în special se califică drept genocid, cea mai gravă dintre crimele de război, în conformitate cu Convenția din 1948 privind genocidul, care a stabilit că este ilegală intenția de a distruge – în totalitate sau în parte – un grup național, etnic, rasial sau religios, potrivit sursei citate.
Procurorul general ucrainean Irina Venediktova, care coordonează mai multe anchete privind crimele de război în Ucraina, a declarat că există "peste 20 de cazuri de transfer forțat de oameni" în Rusia din diferite regiuni din Ucraina de la începutul invaziei pe 24 februarie.
"Încă din primele zile ale războiului, am început acest caz referitor la genocid", a declarat Venediktova pentru Reuters.
Ea a spus că, pe fondul haosului și distrugerilor provocate de atacul Moscovei, anchetatorii încercă să asigure dovezile necesare pentru conformarea cazurilor de deportare cu definiția legală a genocidului.
"De aceea, acest transfer forțat al copiilor este foarte important pentru noi", a subliniat ea.
Venediktova nu a dat un număr al victimelor duse forțat, dar, avocatul ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a declarat la mijlocul lunii mai că în Rusia au fost duși peste 210.000 de copii în timpul conflictului.
Kremlinul nu a comentat aceste cifre. Agenția de presă rusă TASS a transmis, citând un oficial al forțelor de ordine, că "peste 1,55 milioane de oameni care au sosit din Ucraina și Donbas au trecut granița cu Rusia. Printre ei, peste 254.000 de copii".
Convenția privind genocidul enumeră acțiunile care sunt considerate infracțiuni intenționate de genocid: uciderea membrilor unui grup, cauzarea de vătămări corporale sau psihice grave, impunerea unor condiții de viață menite să distrugă grupul și transferarea forțată a copiilor.
Procurorul general ucrainean a mai precizat că investigațiile pentru construirea unui caz de genocid – care acoperă deportarea forțată a copiilor și alte acte – vizează zone din nordul Ucrainei până la Nikoalev și Herson, în sudul țării. Cu toate acestea, adunarea dovezilor este complicată de război, a menționat ea.
Citiți continuarea pe DIGI24.