Ucraina afirmă că rușii se pregătesc pentru „cea mai grea bătălie'' la Herson

  • 26 Octombrie 2022 12:55
Ucraina afirmă că rușii se pregătesc pentru „cea mai grea bătălie'' la Herson

Forțele ruse se pregătesc pentru "cea mai grea bătălie" la Herson și nu dau semne că ar fi dispuse să renunțe la cel mai mare oraș ucrainean ocupat, a afirmat Oleksi Arestovici, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o declarație video difuzată marți seara.

"La Herson totul este clar. Rușii se reaprovizionează, își întăresc gruparea de acolo", a spus oficialul de la Kiev, citat de Reuters. "Înseamnă că nimeni nu se pregătește să se retragă. Dimpotrivă, cea mai grea bătălie va avea loc pentru Herson", a apreciat el.

Contraofensiva ucraineană i-a respins în ultimele săptămâni pe ocupanții ruși, care riscă să fie blocați pe țărmul de vest al Niprului, unde se află Hersonul controlat de Rusia încă de la începutul invaziei. Acum, autoritățile locale numite de Moscova evacuează locuitorii pe malul de est al râului.

Reuters consideră că regiunea ucraineană Herson este cea mai importantă strategic dintre cele patru a căror anexare a fost proclamată în septembrie de președintele rus Vladimir Putin. Hersonul domină atât singura legătură terestră dintre teritoriile ocupate de ruși și peninsula Crimeea, anexată în 2014, cât și zona unde se varsă Niprul în Marea Neagră.

Iuri Sobolevski, membru al consiliului regional ucrainean din Herson, afirmă că autoritățile ruse care au înlocuit administrația sa fac presiuni tot mai mari asupra locuitorilor să plece. "Procedurile de căutare și filtrare se intensifică, la fel ca și perchezițiile în automobile și locuințe", a scris el pe Telegram.

În regiunea Nikolaev (Mikolaiv), la nord și vest de orașul Herson, au avut loc marți dueluri de artilerie, relatează Rîbar, un canal pro-rus din serviciul de mesagerie online Telegram. Acesta precizează că forțele ucrainene au încercat să își consolideze pozițiile în districtul Ișcenka din nord, dar au fost respinse pe aliniamentele anterioare și că militarii ucraineni se pregătesc acum să avanseze pe tot frontul, transmite Agerpres.

Un reporter Reuters dintr-un cătun izolat din apropiere de linia frontului de la Herson a relatat că localnicii speră ca forțele ruse să se retragă în curând.

Mulți locuitori au fugit din regiunea unde lipsesc gazul și curentul electric și se găsesc cu greu alimente și apă potabilă. Unii și-au abandonat vitele, care pasc acum printre resturile de muniție vizibile peste tot.

Din septembrie, când Rusia a suferit înfrângeri importante în Ucraina, președintele Putin și-a intensificat eforturile, decretând mobilizarea a sute de mii de rezerviști și anunțând anexarea oficială a teritoriilor ocupate, iar Kremlinul a amenințat de mai multe ori că va folosi arme nucleare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău