Ucraina afirmă că Rusia a acceptat "verbal" propunerile Kievului

  • 03 Aprilie 2022 09:50
Ucraina afirmă că Rusia a acceptat

Negociatorul-șef ucrainean în discuțiile de pace cu Rusia, David Arahamia, a afirmat sâmbătă că Moscova a acceptat "verbal" principalele propuneri ucrainene, adăugând că Kievul așteaptă în prezent o confirmare scrisă, notează AFP.

Vorbind în cursul unei emisiuni la televiziune, David Arahamia a dat de înțeles că discuțiile menite să pună capăt ostilităților au făcut progrese semnificative, scrie Agerpres.

"Federația Rusă a dat un răspuns oficial tuturor pozițiilor (ucrainene), și anume că le acceptă, cu excepția chestiunii Peninsulei Crimeea", anexată de Moscova în 2014, a afirmat el.

Negociatorul ucrainean a adăugat că nu a există "o confirmare oficială în scris", partea rusă dându-și acceptul "verbal".

David Arahamia a mai spus că, dacă în cele din urmă, va avea loc o întâlnire între președinții ucrainean, Volodimir Zelenski, și rus, Vladimir Putin, "cel mai probabil" s-ar desfășura în Turcia.

Șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, care săptămâna aceasta a găzduit delegațiile rusă și ucraineană în țara sa, "ne-a sunat pe noi și pe Vladimir Putin" vineri, spunând că va găzdui o astfel de întâlnire, a dezvăluit el.

"Nici data, nici locul nu sunt cunoscute, dar credem că cel mai probabil ar putea fi Istanbul sau Ankara", a adăugat negociatorul ucrainean.

De la începutul invaziei Ucrainei la 24 ianuarie, Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat convorbiri între patru ochi cu Vladimir Putin.

Negociatorul ucrainean a subliniat că Moscova a convenit în timpul discuțiilor că un referendum privind neutralitatea Ucrainei va fi "singura cale de ieșire din această situație".

Dacă ucrainenii nu sunt de acord cu un astfel de statut, "fie vom reveni la starea de război, poate, fie la noi negocieri".

Kremlinul a insistat ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO și să opteze pentru neutralitate, reamintește AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău