Ucraina adoptă sancțiuni la adresa Iranului, partener apropiat al Moscovei

  • 30 Mai 2023 08:34
Ucraina adoptă sancțiuni la adresa Iranului, partener apropiat al Moscovei

Parlamentarii ucraineni au adoptat luni un proiect de sancțiuni la adresa Iranului, acuzat că furnizează arme Moscovei pentru invazia sa, proiect ce marchează ruptura dintre Kiev și Republica Islamică, informează Agerpres.

Această rezoluție sincronizează sancțiunile ucrainene cu acțiunile întregii lumi civilizate pe calea izolării complete a Iranului", a anunțat Parlamentul ucrainean pe site-ul său.

Acest pachet de sancțiuni include o interdicție de comerț militar cu Iranul, oprirea tranzitului prin Ucraina pentru mărfurile iraniene și "suspendarea obligațiilor economice și financiare în favoarea rezidenților iranieni".

Textul mai trebuie semnat de președintele Volodimir Zelenski pentru a fi promulgat, o formalitate, pentru că acesta din urmă este cel care a înaintat rezoluția Parlamentului, la sugestia Consiliului său de Securitate și Apărare.

Iranul este un partener apropiat al Rusiei și este acuzat de Kiev și de Occident că a furnizat arme folosite de Moscova pentru invazia în Ucraina, în special drone explozive Shahed.

Chiar dacă Kievul a încercat inițial să convingă Republica Islamică, eșecul acestei abordări pare astăzi evident.

"Iranul de azi este un regim terorist ce constituie o amenințare pentru Europa și Orientul Mijlociu", a denunțat duminică pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

Mesajul său survenea după cel mai mare atac rus cu drone ce a vizat capitala ucraineană de la declanșarea conflictului, atac întreprins cu mai multe zeci de drone iraniene.

"Teheranul a devenit un aliat-cheie al Moscovei în acest război, furnizându-i deliberat arme pentru atacuri împotriva unor orașe civile", a denunțat Podoliak.

Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat săptămâna trecută poporului iranian într-o înregistrare video, declarând că dronele "Shahed terorizează Ucraina în fiecare noapte".

Teheranul l-a acuzat sâmbătă pe Zelenski că formulează critici la adresa Iranului pentru a obține mai multe ajutoare și arme din partea Occidentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău