Ucraina acuză Rusia că vrea să își crească sprijinul militar pentru separatiști

  • 03 Septembrie 2021 14:59
Ucraina acuză Rusia că vrea să își crească sprijinul militar pentru separatiști

Kievul acuză Rusia că vrea să își crească sprijinul militar pentru separatiștii proruși din estul Ucrainei, după decizia Moscovei de a pune capăt mandatului observatorilor europeni desfășurați la frontiera ucraineano-rusă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Considerăm că această decizie a Rusiei este o dovadă a intenției sale de a continua și de a-și spori livrările de arme", "muniții, trupe regulate și mercenari" spre teritoriile aflate sub controlul separatiștilor, a transmis diplomația ucraineană într-un comunicat publicat joi seară.

Este vorba de o "sabotare" a acordurilor de pace de la Minsk privind rezolvarea acestui conflict aflat în derulare din 2014, se arată în comunicat.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a desfășurat sute de observatori în zona de război din Ucraina și în special în cele două puncte de trecere situate în partea frontierei ucraineano-rusă controlată de separatiști.

Rusia, acuzată de Kiev și de Occident că îi susține militar pe rebeli și care neagă în continuare acest lucru, a explicat că prezența observatorilor în cele două posturi de frontieră "nu exercită nicio influență pozitivă asupra procesului de reglementare (a conflictului)" și că "nu mai este utilă continuarea sa".

Rapoarte ale OSCE despre aceste puncte de trecere conțin informații privind traversarea frontierei de către personal suspect.

Occidentul și Ucraina acuză de asemenea Rusia că îi echipează pe separatiști în secret prin alte puncte de trecere, nesupravegheate de observatori.

Potrivit anchetatorilor internaționali, zborul MH-17 al avionului de linie al Malaysia Airlines doborât în iulie 2014 deasupra estului Ucrainei (298 de morți) a fost distrus de o rachetă BUK transportată de la o unitate militară rusă în zona de conflict. Moscova neagă orice responsabilitate în acest caz.

Războiul din estul Ucrainei a făcut în total peste 13.000 de morți și a dus la strămutarea a aproape 1,5 milioane de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău