Ucraina a trimis peste 38 de tone de sârmă ghimpată în Lituania pentru gardul de la frontiera cu Belarus

  • 12 August 2021 16:39
Ucraina a trimis peste 38 de tone de sârmă ghimpată în Lituania pentru gardul de la frontiera cu Belarus

Ucraina a trimis peste 38 de tone de sârmă ghimpată în Lituania, țara baltică din UE care s-a confruntat cu mii de treceri ilegale ale frontierei din țara vecină Belarus, relatează dpa, citat de Agerpres.

Livrarea de "ajutor umanitar" este menită să ajute Lituania să asigure securitatea frontierei sale, a precizat joi serviciul ucrainean de protecție civilă. Încă două transporturi vor urma, potrivit comunicatului.

De săptămâni Lituania se luptă cu un aflux în creștere de migranți, în special din Orientul Mijlociu, dinspre frontiera sa cu Belarus. De aceea, autoritățile de la Vilnius vor să monteze un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei de 700 km.

Numai în acest an, potrivit propriilor statistici, Lituania a contabilizat peste 4.000 de treceri ilegale ale frontierei.

Liderul belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat la sfârșitul lui mai că Minskul nu-i va mai împiedica pe migranți să se deplaseze în UE. Aceasta a fost reacția liderului belarus în vârstă de 66 de ani la înăsprirea sancțiunilor occidentale împotriva fostei republici sovietice, care este izolată de Occident.

Între timp, guvernul lituanian vrea să dea armatei mai multe atribuții la frontiere. Un decret cu acest efect urmează a fi semnat de președintele Gitanas Nauseda, a relatat agenția de știri BNS.

Potrivit decretului, soldații vor putea să controleze oamenii și autovehiculele mai ușor și să aresteze persoanele care le ignoră instrucțiunile.

Potrivit informațiilor furnizate joi de poliția de frontieră, unsprezece migranți au fost întorși de la frontiera cu Belarus în ultimele 24 de ore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău