Ucraina a retras 19 milioane de cărți rusești și sovietice din bibliotecile sale

  • 07 Februarie 2023 13:35
Ucraina a retras 19 milioane de cărți rusești și sovietice din bibliotecile sale

Ucraina a retras din bibliotecile sale, până în noiembrie 2022, aproximativ 19 milioane de copii ale unor cărți care datează din perioada sovietică sau care erau tipărite în limba rusă, a anunțat luni un oficial de rang înalt de la Kiev, informează Reuters.

Yevheniya Kravchuk, director adjunct al Comisiei parlamentare ucrainene pentru politici umanitare și informaționale, a precizat că din cele 19 milioane de cărți retrase, 11 milioane erau tipărite în limba rusă.

"Anumite cărți tipărite în limba ucraineană în epoca sovietică au fost de asemenea anulate", a adăugat Yevheniya Kravchuk într-o declarație publicată pe site-ul Verkhovna Rada, Parlamentul Ucrainei.

"Există și recomandări pentru a anula și a elimina cărțile ai căror autori au sprijinit agresiunea armată împotriva Ucrainei", a mai spus ea.

Deocamdată nu este clar ce s-a întâmplat cu cărțile care au fost retrase.

După ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014, autoritățile de la Kiev au restricționat tot mai mult folosirea cărților rusești. Procesul așa-numitei "de-rusificări" s-a accelerat după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an.

La jumătatea anului 2022, Ucraina a restricționat distribuția de cărți rusești, încercând să taie și mai mult legăturile culturale dintre cele două țări și să anuleze politicile despre care autoritățile de la Kiev afirmă că au suprimat identitatea ucraineană timp de secole.

"În general, raportul dintre cărțile de limbă rusă și cele de limbă ucraineană din bibliotecile noastre este unul foarte regretabil. Așadar, acum vorbim despre faptul că este necesar să reînnoim fondurile pentru a cumpăra cărți în limba ucraineană cât mai rapid posibil", a adăugat Yevheniya Kravchuk.

Ea a precizat că aproximativ 44% dintre cărțile aflate în bibliotecile ucrainene sunt în limba rusă, restul fiind tipărite în ucraineană sau în limbi ale unor țări din Uniunea Europeană.

Ucraineana este singura limbă oficială din această țară.

Aproximativ jumătate din populația țării vorbește majoritar sau exclusiv limba ucraineană, iar circa 30% dintre locuitori vorbesc majoritar sau exclusiv limba rusă, potrivit unui sondaj realizat în 2019 de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.

Atât rusa, cât și ucraineana sunt limbi slave răsăritene, însă, în timp ce majoritatea ucrainenilor vorbesc rusește, rușii care nu sunt familiarizați cu limba ucraineană întâmpină dificultăți în înțelegerea ei, afirmă jurnaliștii de la Reuters.

Limba rusă continuă să dețină un rol important în companiile, cultura și mass-media din Ucraina. Rusa este în continuare vorbită pe scară largă în multe orașe ucrainene, inclusiv la Kiev, deși utilizarea limbii ruse a fost tot mai mult restricționată. Legile adoptate de autoritățile de la Kiev obligă companiile și instituțiile oficiale să folosească limba ucraineană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău