Ucraina a primit rachete Harpoon din Danemarca și obuziere cu autopropulsie, anunță ministrul apărării

  • 28 Mai 15:49
Ucraina a primit rachete Harpoon din Danemarca și obuziere cu autopropulsie, anunță ministrul apărării

Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca și obuziere cu autopropulsie din Statele Unite, a indicat sâmbătă ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, transmite Reuters, citat de Agerpres.

'Apărarea de coastă a țării noastre nu doar va fi întărită cu rachete Harpoon - ele vor fi folosite de echipe ucrainene instruite', a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook.

El a afirmat că rachetele Harpoon vor fi folosite alături de cele ucrainene Neptun pentru apărarea coastei ucrainene, inclusiv a portului sudic Odesa.

După lansarea invaziei în Ucraina la 24 februarie, Rusia a impus o blocadă navală asupra porturilor ucrainene, împiedicând exporturile de cereale, și a folosit flota Mării Negre pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva Ucrainei.

Reznikov a mai scris că primirea rachetelor Harpoon este rezultatul cooperării între câteva state, precizând că livrarea din Danemarca a avut loc 'cu participarea prietenilor noștri britanici'.

Secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin, a afirmat luni că Danemarca va furniza un lansator și rachete Harpoon Ucrainei.

Potrivit lui Reznikov, Ucraina a mai primit o gamă de piese de artilerie grea, inclusiv obuziere cu autopropulsie M109 modificate, de fabricație americană, care vor permite armatei să lovească ținte de la distanțe mai mari.

Luna trecută, un responsabil de rang înalt de la Pentagon a declarat că armata SUA a început să instruiască, în afara teritoriului Ucrainei, militari ucraineni în folosirea obuzierelor autopropulsate.

Ucraina a afirmat că vrea să-și asigure primirea de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270, pe care să le utilizeze pentru a respinge trupele rusești din estul țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,13 m/s
Thu
28
Fri
24
Sat
24
Sun
25
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău